Apple lanserte en rekke nye produkter tirsdag kveld, norsk tid deriblant en ny Apple Watch, ny Apple TV og ikke minst to helt nye Iphone-modeller, Iphone 8 og Iphone X.

Den største nyheten var kanskje den nye Apple X-telefonen (uttales «ten», red.anm) som tar i bruk den nye teknologien AR eller augumented reality.

- AR tilgjengeliggjør magien fra VR for de store massene. Når snart alle har AR i lomma, så åpner selvsagt det for store muligheter til å skape enda mer fantastiske opplevelser og det gir oss en ny plattform for kreative ideer. Vi er godt i gang i vår egen lab med dette, sier Magnus Bergman, som til daglig jobber med utvikling  i teknologibyrået Apt som er en del av Try-.konsernet.  

AR er en teknologi hvor man legger digital informasjon oppå et bilde av virkeligheten.  

- Hva kan AR gi av løsninger?

- En annen løsning er Ikeas Place-app, som gjør det mulig å plassere Ikea-møbler i hjemmet for å se hvordan de passer før man kjøper det. Det er en veldig smart og naturlig måte å anvende seg teknikken på. Jeg tror vi kommer til å se mange apper av den typen i den nærmeste framtiden, sier Bergman. 

- Imponert av baseball-demo
På tirsdagens store Apple-slipp brukte toppsjefene Tim Cook og markedsdirektøren Phil Schiller mye tid på å beskrive AR-teknologien og dens muligheter. AR bruker telefonens kamera og legger ulik informasjon på toppen av et bilde og det kan brukes både til videospill eller som en digital berikelse av det som skjer i den virkelige verden.

- Av AR-demoene som ble vist frem i går ble jeg mest imponert av at man kunne sitte på en baseballkamp og se nyttig tilleggsinformasjon om hva faktisk foregår. Få alle fordelene av den ekstra informasjonen man får i en tv sending, kombinert med den opplevelsen det faktisk er å være tilstede på en kamp. Se hvor han som akkurat skaffet laget tre poeng løper nå, hvor bra han har gjort det i sesongen tidligere og hvor han spilte før, sier kollega Pål Smitt-Amundsen også han i APt. 

Amundsen sier han tror «nytte-applikasjoner» vil ha større potensial enn spill.

- Ja, jeg tror faktisk det fordi ergonomien blir en utfordring over tid. Hvor lenge orker du egentlig å stå bøyd over et kjøkkenbord når du i stedet kan slappe av på sofaen, sier Amundsen. 

Hårete 2020-mål
AR-teknologien har aldri før vært tilgjengeliggjort i en slik skala i konsumentmarkedet og investor Gene Munster i Loup Venture mener satsingen vil sørge for «at Apple vil fortsette veksten og øke antallet brukere det neste tiåret», skriver Bloomberg.

I satsingen ligger det også et nytt utviklerprogram som skal få apputviklerne til å lage nye AR-applikasjoner som Apple kan tilby brukerne.

Apple har nemlig satt seg et hårete mål om at AR kan øke inntektene fra salget på App Store, der Apple tar en stor andel av salget, til 50 milliarder dollar innen 2020.

Bloomberg skriver at AR-markedet anslås å utgjøre 400 milliarder dollar i løpet av de neste tre årene.

Det er i år ti år siden Steve Jobs i sin tid lanserte den nye smarttelefonen iPhone for første gang.

Den nye Apple-telefonen vil koste rundt 1.000 dollar og tanken er at bruken av ny teknologi skal overbevise konsumentene om å kjøpe en så dyr telefon til tross for at markedet for mobiltelefoner overøses av billigere alternativer.

Apple-aksjen har steget med 40 prosent i år mye på grunn av forventningene til den nye iPhone-telefonen.