I natt lanserte Facebook sin helt nye videoplattform, kalt Facebook Watch, som mange vil oppfatte som en åpenbar trussel mot den tradisjonelle tv-bransjen verden over, og som skjerper konkurransen for aktører som Google-eide YouTube, Netflix og HBO.

Facebook Watch rulles ut tidligere enn antatt, men tilbys kun i USA i starten. Allerede i dag får en mindre gruppe amerikanske Facebook-brukere tilgang til Facebooks splitter nye tv-tjeneste på desktop, mobil og via Facebook-appene, ifølge Techcrunch.

Egen tv-seksjon med eksklusivt innhold
Facebook-brukerne vil snart kunne få servert eksklusivt tv-innhold i en egen video-seksjon, altså ikke i den tradisjonelle feeden hvor alt annet innhold strømmer inn i enorme mengder. Ved å trykke på et tv-symbol i feeden åpnes et nytt univers av videoinnhold. Mark Zuckerberg & Co i Facebook vil der by på alle slags former for videoinnhold på tv-plattformen, det vil si realityserier, komedier, matprogrammer, naturprogrammer, dokumentarer, dramaserier og ikke minst live-sport. Innholdet skal i stor grad produseres spesielt for det sosiale nettverket. det innhold spesielt produsert for tjenesten av samarbeidspartnere som skal prege Watch.

Det er blitt hevdet at Facebook blar opp store summer for mye av det eksklusive innholdet. Den amerikanske sosiale medier-giganten betaler opptil tre millioner dollar per episode for de mest påkostede seriene, ifølge Wall Street Journal. Men Facebook sier nå at Facebook sier de har bistått enkelte eksempelserier økonomisk, men at de kun utgjør en liten prosentandel av de tilgjengelige seriene.

Uansett ber det ingen tvil om at kjempen Facebook beveger seg seg inn i det globale markedet for produksjon og distribusjon av videoinnhold.

Se, dele og chatte
På Facebook Watch vil folk kunne lage "watchlister", de kan se hva deres venner ser på og chatte med andre som deler samme interesse. Facebook vil også gi sine brukere oversikter over videinnholdet som det snakkes mest om og som utløser mest latter og smil. Brukerne får en personlig tilrettelegging til å oppdage nye serier, organisert rundt hva vennene deres og andre ser på.

Det sosiale nettverket lanserte i fjor en egen video-fane for amerikanske brukere, men nå har de tatt steget videre for å gjøre det enda enklere for brukerne å følge med på seriene de liker, skriver Facebook i en pressemelding.

I et innlegg på sin egen Facebook-side skriver Facebook-grunnlegger og toppsjef Mark Zuckerberg:

- Å se på video trenger ikke å være en passiv aktivitet. Det kan være en sjanse til å dele en opplevelse og bringe folk som bryr seg om de samme tingene sammen.

Se Facebooks korte presentasjon av videoplattformen her: