Sent i går kveld kunne Schibsted varsle aksjemarkedet om at de avslutter den fire år lange rubrikkalliansen med Telenor i Latin-Amerika og Asia. Mediekjempen og telegiganten har inngått en bytteavtale der de overtar hverandres andeler i fellesforetak om markedsplasser på nett i Latin-Amerika og Asia. På grunn verdiforskjellene mellom selskapsandelene vil Schibsted betale ut Telenor med 406 millioner dollar, rundt 3,4 milliarder kroner.

Samtidig fortsetter Schibsted å investere tungt i en rekke andre rubrikksatsinger, som for eksempel Shpock. Rubrikkappen tapte 160 millioner kroner i første kvartal, kunne Schibsted røpe i dag. Konsernets pengebruk på investeringer er langt høyere enn det mange i aksjemarkedet var forberedt på. Analytiker Preben Rasch-Olsen kom derfor med uvanlig krass kritikk av Schibsted-ledelsen under dagens kvartalspresentasjon i mediekonsernets hovedkvarter i Oslo.

- For to kvartaler siden sa Schibsted-direktør Trond Berger at investeringene ville gå ned markant i 2017 sammenlignet med 2016. I første kvartal økte investeringene, så jeg er fristet til å spørre om hvordan vi kan vite at investeringene i Shpock faktisk vil gå ned fremover. Hva er det som har skjedd i første kvartal som tilsier at det vil skje, spurte Preben Rasch-Olsen.

Les også: Tjener mer penger på Schibsted-aviser - 119 millioner i overskudd

Les også: VG med rekordhøye digitalinntekter

Styrelederen spratt opp fra første rad
Finansdirektør Trond Berger forsøkte å berolige den drevne analytikeren.

- Vi satser på Shpock og vi bestemte oss for ta en ledende posisjon med Shpock i Sverige, Norge og Italia. Vi ser nå en god utvikling i disse markedene og vi mener derfor det har vært riktig å øke investeringene i Shpock, sier Berger, som gjentok løftet overfor analytikerne i dag om at investeringene i 2017 vil gå ned sammenlignet med 2016.

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal skjøt inn:

- Vi lever i en dynamisk verden der vi må gripe mulighetene og vi må slå tilbake mot konkurrentene. Jeg er fornøyd med at vi gjør dette med suksess, sier konsernsjefen om Shpock, som konkurrerer med blant andre amerikanske Let Go og Tise i Norge.

Så spratt styreleder Ole Jacob Sunde opp fra første rad og smilte til analytikerne:

- Bare la meg fjerne enhver tvil, disse to mennene vet hva de driver med, sa Sunde og pekte på konsernsjefen og finansdirektøren.

Les også: Derfor får ikke Schibsted nok av Shpock

Ga seg ikke
Analytiker Preben Rasch-Olsen lot seg ikke berolige. Han hadde mer syrlig refs på lager:

- Jeg er sikker på at de vet hva de gjør, men jeg er ikke så sikker på om de vet hvordan de skal kommunisere med markedet. Forrige gang sa dere at investeringene ville gå ned signifikant i 2017, nå sier dere ikke det. Så jeg spør da om dere kommer til å investere mer enn det dere varslet om?

Trond Berger svarer:

- Vi bestemte oss for å øke investeringene i første kvartal og litt i andre kvartal, men planen er å ta ned investeringene utover året.

- Ikke enkel å forstå
Etter resultatpresentasjonen, som ble holdt i forkant av Schibsteds generalforsamling, utdypet Preben Rasch-Olsen kritikken av konsernledelsen overfor Kampanje.

- Jeg er tilhenger av det Schibsted gjør i markedet og jeg har holdt på denne aksjen siden 2012. Jeg tror Schibsted kommer til å bli vanvittig store. Mitt poeng er at jeg tror Schibsted vet hva de driver med, men kommunikasjonen har ikke vært enkel å forstå. Tallene de viser i dag er helt annerledes enn de som ble vist på forrige kvartalspresentasjon for noen måneder siden. Da Schibsted-ledelsen presenterte resultatet for fjerde kvartal, burde de sagt at de står for det de sa om investeringsnivået i 2017, og så kunne de sagt at det blir høyere investeringer i første halvår og mindre i andre halvår, uten å røpe hva det betydde. Det hadde vært en bedre markedskommunikasjon enn det som har vært tilfellet nå.

- Tror du Schibsted-ledelsen tar kritikken innover seg?

- Ja, jeg tror og håper det.

- Jeg må jo kjøre dere litt
Under intervjuet stopper Rasch-Olsen Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde, som er i ferd med å forberede seg til generalforsamlingen.

- Jeg må jo kjøre dere litt da, humrer analytikeren.

- Det må du absolutt, men vi må jo svare også, svarer Sunde.

- Tar dere selvkritikk, Sunde?

- Jeg skjønner at Rasch-Olsen stiller spørsmålene, men jeg synes at man må se på hva Schibsted har brukt pengene på. Du kan selvfølge kritisere oss for at vi bruker penger på Shpock, men ikke bare for at vi bruker penger.

Mener analytikerne må jobbe for pengene
Rasch-Olsen kontrer:

- Nei, selvsagt ikke. Poenget er at vi møttes for halvannen måned siden. Da kunne dere ha sagt at det skjer ting i markedet som gjør at vi må dra på litt nå, men at investeringene skal ned for hele året. Da hadde det vært mye lettere å forstå hva dere sier og gjør. Vi vet at dere er fleksible, vi vet at markedet endrer seg, men det er ikke alltid lett å forstå understrømmingene.

Ole Jacob Sunde påpeker at Schibsted for første gang i en kvartalsrapport viste tall for utviklingen i Shpock.

- Men har dere sett pakken med tall og grafer som dere sender ut om morgenen. Det er blodig mye tall, understreker Rasch-Olsen.  

Sunde ler og svarer:

- Dere tjener så godt at dere må jobbe litt også.

Vil ikke røpe for mye
Styrelederen forklarer konsernets hemmelighold slik:

- Av og til er det av konkurransemessige hensyn at vi er tilbakeholden med detaljer. At vi skal varsle at vi bygger opp Shpock i de markedene der konkurrenten Let Go går inn, er ikke så lurt. Det er en balansegang mellom å gi tilstrekkelig og god informasjon og ikke gi for mye. For oss er det en løpende vurdering hele veien. Det finnes ikke noe riktig svar på dette, men vi gi mer informasjon til markedet enn mange andre.

Schibsteds stiger kraftig på Oslo børs etter at konsernet la frem sitt kvartalsresultat. A-aksjen er opp 7,6 prosent og b-aksjen er opp 6,7 prosent i formiddag. Mediekonsernet dermed blant vinnerne under dagens handel på børsen.