Digitaliseringen og bruken av ny teknologi har ført til økt oppmerksomhet rundt norsk entreprenørskap og ikke minst betydningen av robuste gründermiljøer. Flere og flere begynner også å bli opptatt av hvilken tyngde som blir forbunnet med at tjenester, ny teknologi, og bedrifter er «Made in Norway».

Blant annet har Avinor en stor «Made in Norway»-kampanje gående, og NHO hadde temaet som tittel på hele sin store årskonferanse. Forrige uke kunne Kampanje følge opp med å invitere flere norske startupselskaper til konferansen «De kreatives år – hvordan sikre din bedrift relevans i fremtiden». Dit kom startup-miljøene StartupLab og 657 samt gründerselskapene Huddly, Vibbio og Nabobil.

- Det har aldri vært lettere å starte opp selskaper i Norge enn nå, sier Rolf Assev, partner i Startup Lab.

Felles for alle nye selskapene er de er «Made in Norway» og har store ambisjoner om å bli internasjonale suksesser. Men for å klare dette, er det nødvendig at verden kjenner til landet, og hva det vil si å være «Made in Norway», når det gjelder digitalisering og kvalitet. Marianne Bratt Ricketts, CEO og med-gründer av Vibbio, mener Norge har hatt en positiv utvikling over de siste tiårene, som gjør det lettere for norske selskaper å satse internasjonalt.

- Jeg føler meg veldig stolt over utviklingen i Norge, og det er også gøy når man er i utlandet at folk blir begeistret av å høre hvor jeg er fra. Vi har gått vekk janteloven som hersket på 80 og 90-tallet, og nå tør vi å prøve mer, sier hun til Kampanje. 

Hun opplever at det er «mange unge som vokser opp med en iver etter å få ting til å skje».

- Det er litt sånn «jeg prøver, også snubler jeg, også lærer jeg av det». Dette kan minne om en amerikansk tankegang, som ikke har eksistert i Norge før. Den endringen var utslagsgivende for at jeg valgte å komme tilbake til Norge etter mange år i utlandet, og opprette selskap her.

Satser med helnorsk profil 
På konferansen hadde et annet startup-selskap, Huddly, «Made in Norway, scaling globally» som sitt hovedtema. Der kunne salgs- og markedsdirektør, Heidi Frost Eriksen, fortelle hvordan selskapet bruker «Made in Norway» som et salgsargument for de globale markedene – blant annet ved å flytte produksjonen sin fra Kina til Hadeland.

- På kameraene våre står det nå «Made in Norway», og ikke «Made in China». Dette oppleves av mange kunder som et kvalitetsstempel, og særlig hos våre amerikanske kunder har dette blitt opplevd veldig positivt, sier hun til Kampanje.

Frost Eriksen understreker at Huddly fokuserer på å ta i bruk den kunnskapen som allerede finnes i Norge.

- Vi er stolte av å være norske, og ser hvilke muligheter vi kan spille på. Blant annet så har vi tilgang til en helt unik type ingeniører, som er verdensledene på lyd og bilde teknologi etter arven fra videokonferanse-selskapet Tandberg, sier hun.

- Dessuten appellerer Skandinavisk design globalt, med sine rene linjer og enkle utforming. Materialene er ofte naturbaserte, av høy kvalitet, og estetisk vakkert. Dette klinger godt i utlandet. 

- Ærlige og redelige:

Flere gründere var sist uke samlet på en ny Kampanje-konferanse. Her fra venstre Håvard Utheim fra Nanook Simon Strøm fra Superblaise, Sigri Sevaldsen fra 657, Even Tangen Heggernes fra Nabobil og Marianne Bratt Ricketts fra Vibbio. - Vi nordmenn er kjent for å være ærlige og redelige, sier Ricketts. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Kjent for å være ærlige og redelige
Spørsmålet er hvilke kvaliteter det er som skiller nordmenn fra resten av verden, og hvordan disse kan brukes med fordel når mindre selskaper skal satse internasjonalt. For mange har «Made in China» og «Made in USA» forskjellig innhold, men hva med «Made in Norway»? 

- I Norge har vi en lojalitet, som du ikke finner i for eksempel Silicon Valley. Der jobber en utvikler typisk i 18 måneder i et selskap, før han eller hun går videre. Men når det tar seks måneder å finne en person, og seks måneder å lære opp, så er ikke 18 måneder særlig mye tid å ha glede av en medarbeider. Det er jo også veldig dyrt, sier Rolf Assev i Startup Lab.

Marianne Bratt Ricketts i Vibbio er enig.

- Vi nordmenn er kjent for å være ærlige og redelige. Også har vi gjennomføringsevne – vi gjør det vi skal, og er stolte av det. Internasjonalt opplever jeg at det er en slags nysgjerrighet på det norske, som gjør det lettere å komme igjennom med ideer. Derfor føler jeg absolutt at «Made in Norway» kan bli et kvalitetsstempel i utlandet. Vi blir ansett som veldig seriøse, og pålitelige, og opplever at folk har et genuint ønske om å bli kjent med oss, sier hun.  

Fremtidens kvalitetsstempel
Det er en ting at «Made in Norway» i fremtiden kan bli et kvalitetsstempel utad, både for bedrifter og norske digitale tjenester. Men det skjer ikke av seg selv, og ifølge gründerne har Norge et stykke igjen før dette kan bli en realitet. 

- Vi har veldig mange kule selskaper her, men i mange andre land ligger innovasjonsevnen mye lenger frem. Jeg tror Norge alt for lenge har lent seg på oljen, og nå er det på tide å rette fokus mot innovasjon innen andre områder også, sier Heidi Frost Eriksen i Huddly.

Rolf Assev i Startup Lab legger vekt på at Norge også må tiltrekke seg internasjonal kunnskap, og hente det inn i landet.

- Vi må gjøre det lett for utledninger å jobbe i Norge, og enklere å få inn internasjonal kapasitet. Lønn er jo bare ett av lokkemidlene. Jeg tror at det viktigste er å gi de eierskap i selskapene, men opsjonsordningen er ganske komplisert her i landet. For å tiltrekke oss de beste hodene, må denne ordningen endres ved å holde kostnadene nede i en periode. En del selskaper ønsker jo nå å flytte utvikling til Norge, fordi de ser at det er billigere og tryggere, sier han.

Vibbio-gründer Marianne Ricketts mener at en felles, målrettet innsats er måten å bane vei på. Det gjelder å markere «Made in Norway» som et kvalitetsstempel på det internasjonale kartet.

- Vi er jo en del av Skandinavia, som allerede er et interesseområde over hele verden. Og da er det viktig å synliggjøre oss selv. Det er klart at Sverige og Danmark i lengre tid har ligget et hestehode foran, og gjør det kanskje fortsatt. Men vi drar jo alle sammen det Skandinaviske merket ut i verden, og så lenge vi står sammen om det, så tror jeg vi kan skape et avtrykk som kan bli veldig bra for alle, sier hun. 

Her er noen av selskapene og startup-miljøene som deltok på Kampanjes konferanse: 

  • Vibbio: Det forventes at 70 prosent av all trafikk på internettet vil være videobasert i slutten av 2017. Derfor skaper startupen opplysende og kunnskapsbaserte videoer på maks ett minutt, såkalte «Vibbioer». 

  • Nabobil: Gjør tilgang på bil enkelt og rimelig for de som ikke har bil, og gir de som eier bil muligheten til å tjene noen ekstra kroner på å leie ut bilen sin. 

  • 657: 657 Oslo er et coworkingspace som tilbyr et sted å jobbe for freelansere, gründere og bedrifter innen kreative næringer og kommunikasjon

  • Huddly: Har utviklet et kamera med 120 graders vinkel, som gjør det mulig å ha profesjonelle videomøterm, av topp kvalitet, som faktisk får med alle i rommet. 

  • Startup Lab: Norges største inkubator for ny-oppstartede tech-bedrifter. Her får startups muligheten til å utvikle seg på ca 3000 kvadratmeter, og hjelp med oppstarten, nettverk, og rådgivning.