Ett år etter at Telenor kjøpte annonseteknologiselskapet Tapad av den norske gründeren Are Traasdahl for tre milliarder kroner, gjorde Telenor en iøynefallende nedskriving av selskapet på én milliard kroner forrige uke. 

Tross den kraftige nedskrivningen, har Telenor fortsatt klokkertro på selskapet og teknologien. Tapad har utviklet en «Identity-plattform» som gjør at de kan knytte ulike enheter til én og samme bruker, og på den måten skape profiler man kan sende målrettede kommersielle budskap til.

Telenor vil bruke Tapad til å sikre seg kundedata når de bygger ned de fysiske kontaktpunktene mot kundene. De anslår at det er rundt 1,5 millioner fysiske butikker som selger Telenor-produkter i dag. Nå ruster de opp en heldigital kanal for kommunikasjon med egne og andres kunder.

Les også: Traasdahl: - Planen for 2017 er global dominans

Mener Spid har svakheter
Big Data er også gull for Schibsted. Da konsernsjef Rolv Erik Ryssdal la frem konsernets tall for fjerde kvartal i dag, kunne han skryte av over 500.000 heldigitale abonnenter i Norge og Sverige. Dette tilsvarer en vekst på over 34 prosent i 2016.  Gjennom innloggsystemet Spid, som også tas i bruk av Finn.no, henter mediekonsernet inn store mengder brukerdata. I dag varslet Ryssdal at mediekonsernet vil fortsette å investere tungt i digitale, spissede annonseprodukter som er basert på fangst av brukerdata.

Telenor mener imidlertid svakheten ved Schibsteds Spid-løsning er at de er avhengig av at brukeren er innlogget, og at han eller hun har lagt inn korrekt informasjon om seg selv. Via Tapad hevder Telenor at de med 90 prosent sannsynlighet kan anslå hvem brukeren er.

Konserndirektør Jon Gravråk i Telenor sa til Kampanje forrige uke at han anser dette som en ulempe ved Schibsteds løsning.

- Vi tror veldig på probabilistisk identitet, det vil si at vi sannsynliggjør koblingen snarere enn at vi vet det med sikkerhet. Hvis vi med 90 prosent sannsynlighet kan si at leseren av avisen også er vår kunde på mobil, så er det et veldig godt utgangspunkt. Da trenger vi ikke at du er logget inn både her og der. Hvis du er avhengig av det deterministiske, så blir det et «logged in-game» som er veldig vanskelig å vinne og vanskelig å aggregere med mange forskjellige partnere på én plattform. Vi tror på en kombinasjon, sier han.

Les også: Slik skal Telenor slå Schibsted i kampen om Big Data (Abonnement)

Les også: Brekke om Tapad: - Svakere utvikling i reklamemarkedet i USA

- Samarbeider godt med Telenor
Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted lar seg ikke provosere.

- Det er ingen tvil om at det er en stor fordel å ha påloggede kunder når man snakker om Big Data. Det tror jeg alle vil være enige i. Facebooks konkurransefortrinn i kampen mot Google er at de har innloggede brukere. Samtidig tror jeg at Telenors metode har en del for seg. Schibsteds løsning gir også oss muligheter til å resonnere om andre brukeres adferd og interesser ved å analysere de innloggende profilene. Derfor vil en kombinasjon av disse metodene stå veldig sterkt, sier han til Kampanje.

Telenor investerte i rubrikk-allianse
- Kan det være aktuelt for Schibsted å samarbeide med Telenor på dette området?

- Vi har allerede et godt samarbeid og god dialog med Telenor om rubrikk i Asia, så vi er åpne for det, svarer Ryssdal.

I 2013 gikk Schibsted sammen med Telenor og den regionale aktøren Singapore Press Holdings for å etablere en felles satsing på digitale rubrikkannonser. Målet var å vokse seg stor på nettbaserte rubrikktjenester i Asia og Sør-Amerika. Telenor bladde opp 145 millioner euro for å komme inn på eiersiden i de to selskapene.

Schibsted har forsøkt å stable en norsk reklameallianse på beina i det voksende, programmtiske reklamemarkedet, som en skanse mot de globale gigantene Facebook og Google. Nylig takket Amedia nei til partnerskap og valgte heller Google.

Les også: Stokstad om Google: - Et svært enkelt valg

Les også: Victoria Schultz: - Ikke noe ekteskap med Google