Det tidligere slalåmesset Tom Stiansen investerer i gründerne som vil revolusjonere reiselivsformidlingen på nett.

Opplevelses-appen Outtt deltok i Angel Challenge i fjor høst, men måtte se seg slått på målstreken i finalen i desember.

- Vi hadde fått svært gode tilbakemeldinger og da andreplassen var et faktum, var det bare å gi full gass, sier Mari Mathews, COO i Outtt AS.

Da tidligere toppalpinist Tom Stiansen ledet an, gikk det ikke lang tid før Outtt hadde så mange interesserte investorer at selskapet måtte gi beskjed at det dessverre ikke var plass til flere.

- Målet var å få inn to til tre millioner, nå ble det fire millioner kroner, sier Mathews.

Foruten Tom Stiansen, som nå er sportskommentator og programleder i 71 grader nord på TV Norge, var det 12 andre investorer – blant andre Founders Fund på StartupLab og stiftelsen Kimen til vekst, opprettet av Sparebank 1. Også engleinvestor Carine Zeier er å finne blant de som nå har gått inn i Outtt.

Satser på app:

Tidligere verdensmester i alpin, Tom Stiansen, er for mange kjent som mangeårig programleder i «71 grader nord» på TVNorge. Foto: TVNorge.

Henter ut lokalkunnskap
Daglig leder Erlend Eggen beskriver Outtt som «et konsept som har oppstått med utgangspunkt i et ønske om å formidle god lokalkunnskap om enestående friluftsopplevelser på en smart og engasjerende måte».

- Det handler om kunnskapen om de bortgjemte perlene, men også om å kjenne lokale interesser og diskusjoner og få folk til å samarbeide. Det har vi vært innmari gode på fram til i dag og kommer til å bli enda bedre på framover, mener Eggen.

Etter lansering av betaversjonen i juni 2016 har selskapet allerede fått med seg over 20 regioner og destinasjoner som kunder – fra Lofoten i nord til Ytre Hvaler i sør. Kundene lager selv innholdet, men under veiledning og kvalitetssikring av Outtt. Innen sommeren håper turgründerne å ha dobbelt så mange kunder.

- Hovedformålet med Outtt er å inspirere folk ut på tur, og ikke minst gi dem muligheten til enkelt å dele sine egne opplevelser med andre, forteller Eggen.

Mer enn pølse og pommes frittes
Alle i Outtt-teamet er «passionate» når det kommer til friluftsliv.
- De vi tar inn i teamet må brenne for friluftsliv, sier Mari Mathews, som er født og oppvokst i den berømte skidestinasjonen Whistler i Canada.

Hun har fått interessen for «outdoors» inn med morsmelka. Faren har designet alpinanlegg rundt i verden. Mathews er en entusiastisk snowboarder og skikjører, og kom akkurat hjem fra en tur i Alpene. Hun er opptatt av å bedre det norske reiselivet, blant annet ved å få frem at skikjøring handler om mer enn bare ski, at det er en hel kultur som Norge ikke helt har taket på.

-Hvis du er blant de 20 prosent rikeste i verden, hvorfor skal du da spise pølse og pommes frittes i bakken? Norge må bli smartere i reiselivet sitt, mener Mathews.

Tech?
- Men er dere egentlig et tech-selskap?

- Vårt fokus ligger på å presentere bra innhold på en kul måte, det er det som er det viktigste. Så du kan si at vi er et content-selskap, mer enn vi er et tech-selskap, sier teknologisjef Espen Oldeman Lund.

Selv om Outtt legger mest vekt på innholdet, er det åpenbart også mye avansert teknologi i det teamet gjør. Blant annet har de bygd opp kartløsningen fra bunnen av.

- Det er mange dårlige kart der ute. De fleste av dem er ikke gode nok for vår tjeneste. Google Maps er optimalisert for gater og byer, men vi trenger mer enn det, så derfor bygger vi det selv, sier teknologisjef Oldeman Lund.

Han viser til at guidekonkurrentene gjerne opplyser hvor turen starter, mens Outtt viser hvor turen går.

Mari Mathews understreker at Outtt ikke er et "Iris.AI" som ligger i front innen kunstig intelligens og annen høyteknologi, men for mange av de lokale kundene representerer tjenesten noe veldig innovativt. Når alternativet er brosjyrer og statiske nettsider som sjelden eller aldri blir oppdatert. Ved hjelp av tjenesten kan de nå enkelt oppdatere informasjonen ut mot brukerne løpende, ettersom det er sommer eller vinter, og hva som ellers skjer.

- Vi bidrar til at de kan holde seg mer relevante og at reisende får den informasjonen de trenger.

En lengre versjon av denne saken ble først publisert på Shifter.com.