Amedia har inngått et strategisk samarbeid med Google når det gjelder teknologiplattform rettet mot reklamemarkedet. Det er derimot ikke noe ekteskap. Vi står fritt til å samspille med Schibsted og alle andre aktører på andre områder.

Og samspill med andre aktører kommer det helt sikkert til å bli. Ulike problemstillinger knyttet til medieutviklingen, krever ulike allianser og samarbeid. Enten samspillspartneren er norsk, svensk, dansk eller har andre nasjonaliteter.

Kampanje har for lengst skapt en krigsproblemstilling rundt temaområdet, med begreper som Google-alliansen mot Schibsted-alliansen. Joda, Kampanje gjør jobben sin, og bruker sterke virkemidler. Men det at aktører som Egmont, Aller Media og Amedia har valgt å samspille med Google om teknologiplattform på dette området, bør ikke være noe problem for den norske medievirkeligheten og vårt felles mål om mangfold på arenaen for medier.

For norske og nordiske medier handler det i stedet om å gjøre valg som er riktige for hver enkelt av dem. Feil valg gir svekket konkurransekraft. Riktige valg gir styrket konkurransekraft – og ikke minst større muligheter for å satse på et godt, mangfoldig og viktig innhold. Vi skal ikke blande oss inn i hva som er riktig for TV 2, Egmont eller Aller Media. Vi har mer enn nok med oss selv i et krevende mediemarked.

Les også: Google-alliansen knuser Schibsted i nytt digitalmarked (abonnement)

Nylig gikk også ANFO-sjefen Jan Morten Drange ut i Kampanje og var bekymret for at Googles annonseplattform skulle bli den eneste på markedet

De seneste ukene har det vært mange og interessante meninger i Kampanje i forhold til digitale annonseplattformer og multinasjonale giganter. Ulike medier har ulike behov, og gjør de valg som passer best for dem. Vi har gjort vårt valg – og har landet på Googles DoubleClick da dette fremstår som det beste alternativet for oss nå.

Nylig gikk også ANFO-sjefen Jan Morten Drange ut i Kampanje og var bekymret for at Googles annonseplattform skulle bli den eneste på markedet. Vi tror det er marked for flere – også for Schibsteds alternativ. Samtidig er et samarbeid på teknologi mellom Google og norske og nordiske aktører ikke på noen måte destruktivt for markedet. Hadde man sett en utvikling med vel mye samspill på innholdssiden, så hadde det gitt grunnlag for langt større bekymringer. Selv om medieselskaper blir stadig mer teknologitunge, er det tross alt innholdet som er det mest avgjørende for forbruker.

Schibsteds Per Håkon Fasting var ifølge Kampanje overrasket over at det tok fire måneder før vi landet på vår løsning. Det er det lov til å være. Uansett: vi er trygge på at det var fornuftig å bruke den tiden vi trengte og at vårt valg svarer til våre teknologiske forventninger de neste to årene. Vi har ikke lukket noen dører, vi har et godt samarbeid med Schibsted i dag på flere områder, og er åpne for nye samarbeidsformer med Schibsted også i fremtiden.

Les mer: - Overrasket over Amedia

Les mer: - Alle trenger ikke å gjøre seg avhengig av giganten Google

Vi i Amedia jobber nå for fullt med å forberede den teknologiske annonseløsningen til en realisering i markedet. Til påsketider håper vi at alt er klappet og klart, og da med nye produkter tilpasset markedets behov og ønsker. Vi må utnytte de posisjonene som vi har i de lokale markedene. Ja, vi føler oss trygge på at dagens kunder og nye kunder vil bli fornøyde.

Denne gangen skal vi samspille med en multinasjonal aktør for å konkurrere hardt mot en annen.

Ikke minst har vi 750.000 registrerte brukerprofiler som skal hjelpe Amedia og våre annonsører til å løse sine kommunikasjonsoppgaver – samt skape såkalt «slag på kassa». Våre innsamlede brukerdata kombinert med Googles teknologiske verktøy er kjernen i det automatiske reklamesalget for oss. Det er det som skal skape vår unike konkurransekraft. En konkurransekraft som vi blant annet skal bruke i kampen med Facebook.

Denne gangen skal vi samspille med en multinasjonal aktør for å konkurrere hardt mot en annen. Vi har absolutt ikke tenkt å gi de multinasjonale medie- og teknologiselskapene arbeidsro på vår hjemmebane. Det skal lønne seg å være på hjemmebane, og kjenne publikummet sitt best av dem alle.

Derfor investerer vi nå også i ny kunnskap. Vi rekrutterer og vi oppdaterer. Vi skifter ut gamle løsninger, med markedets beste løsninger. For å få enda mer fornøyde kunder. For å øke inntektene – og for å investere i enda mer og bedre innhold.

Visst har vi funnet vår partner på annonseteknologi. Men vi er ikke gift, bare småkjærester med full frihet!

Victoria Schultz er konserndirektør for salg og marked i Amedia.