Det koker på den finske startup-scenen og en av dem er den store mediekonferansen Media Honeypot der tradisjonelle medieselskaper møter de nye oppstartsselskapene. Her møtes over 80 forskjellige startup-selskaper de store medieselskapene for å knytte kontakter og pitsje inn sine ideer i tillegg til at en jury kåret den beste ideen og selskapet. Det var belgiske Jonas De Cooman og selskapet Appiness som stakk av med premien på 5.000 euro.

- Dette var veldig gøy og det gir meg selvtillit til å stå på videre, sier De Cooman til Kampanje.

Han har utviklet den interaktive video-appen Spott som gjenkjenner produkter og merkevarer i filmer og tv-serier. Gjennom metadata og tagging kan seerne i appen også få tilgang til produktene som vises i serien og filmene og kjøpe dem direkte.

- Vi har hatt 25.000 transaksjoner allerede. Vi gjør digital video interaktivt slik at du i større grad blir inspirert av innholdet du konsumerer. Det kan være både serier og reklame og vi har allerede lansert i Belgia og samarbeider i dag med RTL og Bertelsmann, fortsetter De Cooman.

Han er i Finland for første gang på den store Honeypot-konferansen. Bak konferansen står blant andre Dmitri Sarle som arrangerer konferansen for andre året på rad.

- Jeg liker ikke så godt startup som begrep. Det handler om å bygge innovative selskaper og skape industriell innovasjon, sier Sarle til Kampanje.

Han startet selv opp sitt eget selskap, Artic Startups, som en gründer-blogg og det på en tid da de færreste visste hva et oppstartselskap var. Nå har han holdt på i ti år og har både et printmagasin og flere eventer.

- Finsk entreprenørskap er på sitt beste akkurat nå og det jeg liker med gründermiljøet i Finland er at vi ikke prøver å bli det neste Silicon Valley. Altfor mange regioner og land prøver det. Men alle må finne sine egne styrker og svakheter for og lykkes best mulig, sier han.

Kampanje møtte også TV4-sjefen på Honeypot-konferansen. Les mer: Drar inn over 700 millioner: - Har vært en helvetes tur (abonnement)

Kritisk til startup-miljøet:

Dmitri Sarle har vært en del av det finske gründermiljøet i nesten ti år. Men han er kritisk til all oppmerksomheten som går på å hente inn kapital. - For 40 år siden ville Uber vært en katastrofe, nå tror alle det er en suksess, sier han.

- Uber ville vært en katastrofe
På årets konferanse har over 80 forskjellige startups fått muligheten til å snakke med lederne fra medieindustrien og delta i den store pitsjekonferanse der dem fire finalistene i tillegg til Appiness talte kunstig intelligens, publisering av live-underholdning på sosiale medier, second screens og augmentet reality (AR) .

- Målet med alle konferansene våre er nettverksbiten og få folk til og møtes og at det kommer i stand ordentlige avtaler. Det er altfor mye fokus på å hente inn penger og altfor lite fokus på å tjene dem, sier han.

Han sier alle i dag vet hvordan en startup fungerer, men at hva som er suksess ikke nødvendigvis er blitt til det bedre.

- Du har enten sett det på film eller lest om suksessrike folk som Mark Zuckerberg. Alle vet hvordan man starter et oppstartsselskap i dag og alle tror at for å lage et suksessrikt selskap så må du ha en idé, hente inn penger fra en engleinvestor før du igjen går til et venturefond og henter inn enda litt mer penger. Først da har du en suksess. Resultatet er at du får selskaper som Uber som brenner av to milliarder euro i året. For 40 år siden ville det vært katastrofalt, nå tror alle det er en suksess, sier han.

Sarle mener fokuset nå må flyttes fra den ensidige oppmerksomheten rundt det å hente inn kapital til å bygge opp omsetning. Han mener «ekte entreprenørskap» er å skape en omsetning.

- Det er sånn vi alltid gjort det. Vi starter med en powerpoint og får partnerne på plass uten å investere. Det var sånn vi startet Honeypot og det er det som entreprenørskap. Å reise kapital for så å bruke dem, det liker jeg ikke.

- En sal full av VR-selskaper
På årets Honeypot-konferanse har arrangøren plukket ut de 80 gründerne fra en søkebase på over 200.  

- Hvilke trender speiler årets selskapene?

- Vi har en hel sal av VR-selskaper. VR og AR er veldig populært  Men det er også mange oppstartsselskaper her som vil forsøke å endre forretningsmodellene til mediene og det er noe jeg personlig liker, sier han selv om VR-selskapene altså ikke nådde opp i årets pitsjekonkurranse.

Sarle liker best de selskapene som tilbyr løsninger om hvordan tjene penger på mikrotransaksjoner, gjøre besøkende om til betalende brukere og gjøre innhold mer interaktivt som nettopp vinneren Appiness. Han mener mediebransjen har godt av å møte entreprenørene.  

- Mange tradisjonelle industrier hare forsvunnet og mange teknologier er blitt utdaterte. Jeg fant en artikkel på nettet nylig som sa at av 22 teknologier som har dødd ut, var 14 medierelaterte. Mange av våre tradisjonelle medier har forsvunnet og medieindustrien er en av de industriene som eldes og dør raskest. Medieselskaper er en type selskaper som alltid må være innovative. Du kan ikke sove et sekund. Derfor er det viktig for mediene å møte, snakke og bli inspirert av startups - til og med kjøpe noen av dem, sier Sarle.

- Skjer det for lite innovasjon i den tradisjonelle medieindustrien?

- Det er ikke mediene skyld, men verden forandres seg så fort og det er veldig krevende å være innovativ. Men jeg pleier å si at alle selskaper som vil være innovative må gjøre disruptiv eller destruktiv innovasjon. Jeg bruker destruktivt bevisst fordi du må tørre å ødelegge og ta livet av din gamle business. Det er ikke lett og alle er redd for å gjøre det, men gjør du ikke noe er død uansett om 10 år, sier Sarle.