Filter Nyheter har laget en robot – kjent som «bot» eller «chatbot» på nettet – som skal servere siste nytt om USA-president Donald Trump,  direkte i Facebook Messenger. Det skjer i én meldingstråd hver dag de første 100 dagene av presidentskapet. Redaktør Harald Klungtveit skal mate boten med Trump-nyheter. Alt tyder på at han får nok å velge mellom.

- Utfordrende og gøy
- Vi skal ikke spamme folk, så det blir én historie per dag. Gjennom hele døgnet strømmer det nå hundrevis av Trump-saker forbi i alles feeder. Vi tror folk vil sette pris på at noen tar en fot i baken, skiller viktig fra uviktig og skiller fakta fra falske nyheter. Det gjør Filter Nyheter med vårt mer tradisjonelle, daglig nyhetsbrev og nå gjør vi det med vår nye Trump-bot. Det er utfordrende og gøy å presentere historier i chat-formatet, men vi registrerer at folk henger med og vi har allerede fått mye positiv respons, sier Klungtveit til Kampanje.

- Artig inngang til alvorlige saker
Chatbot ble lansert i 2016 da Facebook slapp sin nye Messenger-app. Store mediehus som CNN, The Guardian og The New York Times har allerede tatt i bruk bot. Dagbladet brukte tjenesten i forbindelse med USA-valget.

Når medier tester chatbot som ny plattform for journalistikk, er det naturlig å tenke seg at de skal jakte på de unge, ofte omtalt som «digital natives». Harald Klungtveit sier dette:

- Dette er ikke noe forsøk på å nå «kidsa» - jeg tror de fleste aldersgrupper bruker meldingstjenester. Det er fristende å lage mye tullesaker om Trump, med rart kroppspråk og corny øyeblikk - slik enkelte store nettaviser gjør nå - men poenget med vårt lille prosjekt er å gi en artig inngang til alvorlige saker  og lenker til dybdelesning hos andre. Jeg tror, nær sagt dessverre, at det ikke kommer til å skorte på alvorlige saker om USAs president som må skilles ut fra all støyen.  

Trump er testpilot
Den tidligere Dagblad-reporteren har en lidenskap for USA og amerikansk politikk. Maktovertagelsen i USA har ikke lagt noen demper på nysgjerrigheten.

- Jeg skal ikke legge skjul på at det er gøy å kunne bruke noe av overskuddskunnskapen om amerikansk politikk på denne boten.

- Vil det komme andre tema på Messenger?

- Vi ville snevre det inn til å handle om Trump for å se om den aller største nyhetssaken fungerer i denne presentasjonen gjennom mange dager.

- Eksperiment på ny plattform
Bak den reklamefrie nettavisen Filter Medier står mediehuset Filter Media, som ble startet opp i 2015. Daglig leder Lars Eide i Filter Media synes boten virker lovende.

- Foreløpig er ikke dette en avansert bot, men det er et spennende eksperiment på en ny plattform og vi vil utforske dette videre når det gjelder funksjonalitet og hva vi publiserer. Nå skal vi bygge opp en brukermasse, sier Eide til Kampanje. 

- De første dagene viser at messenger er en effektiv plattform, og gjort riktig med de rette historiene kan bot brukes selvfølgelig redaksjonelt, men også kommersielt med vår kommersielle nettavis Filter Partner som avsender. Det vil som vanlig ikke være noe reklame på våre redaksjonelle flater, inkludert bot, sier Eide. 

Les mer: Medieprofiler gir gass med nytt medieselskap

Les mer: Filter Media vil konkurrere med VG og Dagbladet