Det er januar, igjen. Ambisiøse nordmenn tropper opp på nærmeste treningssenter. De skal endelig kvitte seg med magefettet. De skal få knallgod kondis. Bygge muskler. Starte et nytt og bedre liv.

Høres det kjent ut?

Den største feilen du gjør når du skal begynne å trene, er at du setter deg for hårete mål, du gaper over for mye, du starter for hardt — og du setter en urealistisk deadline for når du skal se topptrent ut. Det sier personlig trener i Evo, Henrik Westgaard, i et innlegg i Fædrelandsvennen. Han mener at hvis du ikke er bra trent fra før, bør du begynne forsiktig, og bygge deg gradvis opp. Det tar tid, og ikke minst disiplin.

Da jeg leste dette tenkte jeg umiddelbart på utfordringene vi møter i digitalbransjen.

Mange bedrifter skal bli «verdens beste på digital» over natten. De skaffer ressurser, etablerer en prosjektgruppe, hyrer inn konsulenter, og hopper i det med skyhøye ambisjoner. Endelig har de satt i gang dette ene prosjektet som skal løse alle digitale floker og løfte bedriften til nye høyder.

Ambisjoner er bra. Men at du skal få til dette i løpet av ett prosjekt er urealistisk. De hårete, urealistiske målene og den stramme tidsfristen er oppskriften på å mislykkes. Det ender i hastverk, snarveier og digitale løsninger som enten er dårlige, lite gjennomtenkte — eller i beste fall middelmådige.

Så, hva er oppskriften på å lykkes?

Skal du gå ned (eller opp) i vekt og starte et nytt og bedre liv, må du endre tankesett, holdninger og måten du lever på. Du må innse at det er en livsvarig endring.

Det samme gjelder bedrifter som vil bli verdens beste på digital. Det nytter ikke å sette av penger til ett prosjekt. Eller hyre inn konsulenter i et halvt år og forvente at de løser alle digitale utfordringer uten at de selv trenger å gjøre noe særlig. Digital suksess handler om å endre tankesett. Gjøre ting på en annen måte.

Dette trenger ikke å være så komplisert som det kanskje høres ut. Alt må ikke skje på en gang. Ingen forventer at du mestrer alle treningsøvelsene første uken i januar. På samme måte trenger ikke bedrifter å beherske digitalfaget til fingerspissene allerede i løpet av et par ukers tid.

Begynn rolig. Ta én ting av gangen.

Begynn for eksempel med å ta bort bannerkarusellen fra forsiden. Sjekk statistikken. Hva er folk egentlig interessert i på nettstedet? Gå gjennom alle PDF-ene som ligger ute. Er de digitale løsningene dine tilgjengelig for blinde og svaksynte? Oppgavene står i kø.

Som nevnt innledningsvis handler treningssuksess om disiplin. Og at du tar tiden til hjelp. Det samme gjelder digital suksess. Ta én ting av gangen. Jobb strukturert. Over tid vil du bygge uvurderlig kompetanse og se at du gradvis lykkes mer og mer med de digitale initiativene.