I dag ble det klart at det nordiske mediehuset Aller Media, med titler som Dagbladet, Din Side, Sol, Se og Hør og KK i porteføljen, går «all in» på Googles nye teknologi AMP (accelerated mobile pages, red. anm.). Det vil ifølge Google-sjef Jan Grønbech gi mediehuset raskere nedlastbare mobilsider for både innhold og annonser – og ikke minst mer synlige annonser.

Les også: Aller først ut i Norden på Googles «superraske» mobilplattform

Konkurrenten Schibsted har så langt valgt en mer restriktiv Google-linje enn Aller Media som på sin side har knyttet seg til Google både når det gjelder programmatisk annonseplattform, Digital News Initiative og nå også AMP.

Men digitalredaktør i VG, Ola Stenberg, sier det norske mediekonsernet «er ydmyke» i forhold til all den utviklingen søkegiganten lanserer på markedet.

- Vi i VG har en ydmyk tilnærming til alle store initiativer som kommer og det har vi også til Googles AMP. Derfor har vi brukt mye tid på å teste ut dette i 2016, sier digitaldirektør Ola Stenberg til Kampanje.  

Han sier konklusjonen er at det finnes både fordeler og ulemper.

- Etter å ha gjennomført grundige tester er vår konklusjon at det helt klart finnes fordeler med AMP, men det finnes også noen klare ulemper, uten at jeg har veldig lyst til å gå nærmere inn på hva de ulempene er, sier han.

- Holdt ikke til mer enn en julelunsj
Selv om konklusjonen så langt er at Schibsted ikke vil ta i bruk den åpne AMP-teknologien, sier Stenberg at de vil fortsette «å være åpne for både Google og AMP».

- Det gir fortsatt mening for oss å snakke med Google om AMP og andre ting. Det har vi gjort og det kommer vi til å gjøre også i fortsettelsen. Men når det gjelder AMP isolert, har vi for øyeblikket et større fokus på egen teknologi og egen produktutvikling, sier han.

Dermed ser det ut til at Schibsted og VG faller ned på samme beslutning som de tok da Facebook forsøkte å overbevise publisister i Norge og internasjonalt om deres løsning Instant Articles.

- Også her gikk vi grundig til verks, men som for mange andre publisister både i Norge og internasjonalt fant vi ut at Instant Articles ikke ga oss noe. De pengene vi så komme i retur holdt ikke til noe mer enn en julelunsj.

- Må skjerpe oss
Han mener likevel at Schibsted og VG må være årvåkne på den utviklingen som de store teknologigigantene Facebook og Google gjør tilgjengelige på markedet.

- Både Instant Articles og AMP er en påminnelse for norsk og internasjonal mediebransje om at vi må skjerpe oss og vi må bli mye raskere. Dette har vi derfor jobbet mye med i VG og det har hatt topp prioritet de siste årene. Vi må bli raskere og kravet til hvor rask du må være før en bruker forsvinner, blir bare større og større.  

- Er dere raske nok i VG i dag?

- Vi har blitt mye bedre, men vi må bare fortsette å bli enda bedre.

Også konserndirektør for annonser i Schibsted, Per Håkon Fasting, sier man har jobbet mye med hastigheten og synligheten til annonser på mobilsidene.  

- Schibsted har jobbet knallhardt med lastetider for både desktopp og mobil. Vi har nå lynraske leveranser for både innholdet vårt og annonser og deler absolutt vurderingen av at dette er essensielt for at brukeropplevelsen. Våre produkt og teknologi folk jobber med et sett av verktøy for å få til dette og de har helt sikkert også vurdert AMP, noe som er en teknologi tilgjengelig for alle. Som et resultat av at vi har jobbet med dette er vi nå markedsledende på synlighet av annonser i Norge.

- Vi er markedsleder:

Konserndirektør for annonser i Schibsted, Per Håkon Fasting, sier mediekonsernet allerede leverer best på synlighet på det norske markedet.