I dag ble det klart at det nordiske mediehuset Aller Media går «all in» på Googles AMP-plattform. Det vil ifølge Google-sjef Jan Grønbech gi mediehuset raskere nedlastbare mobilsider.

Ifølge Google viser undersøkelser at 40 prosent forlater en nettside dersom ikke innholdet laster etter 4-5 sekunder. Google AMP skal løse dette ved å strippe html-koden for alle elementer som får nettsider til å laste tregere. Det skal gi 85 prosent raskere nedlastingstid enn vanlige nettsider.

Les også: Aller først ut i Norden på Googles «superraske» mobilplattform

Toppsjef i Google Norge, Jan Grønbech, er glad for å ha fått Aller med på laget.

- Det er en helt naturlig utvikling. Aller ønsker at deres lesere skal få den beste opplevelsen også på mobil. Accelerated Mobile Pages gjør at brukerne skal få mye raskere tilgang på mobile nettsider, og sånn sett er dette et veldig stort steg i riktig retning, for både sluttbrukeren og Aller, sier Grønbech til Kampanje.

Aller Media tar ikke bare i bruk Google-teknologien for å gi kjappere leseropplevelser, forteller Kirsti Engedal Alfheim, direktør for Insight and Operations i Aller Media.

- I tillegg til at Aller Media tar nye grep for å bedre lastetid og leseropplevelsen på mobil, vil vi invitere annonsører, mediebyråer, reklamebyråer og andre aktører i display-verdikjeden til en dugnad for å øke kvaliteten også på annonser. Vi ønsker at annonsene skal laste like raskt som selve innholdet, og effekten for våre annonsører vil være økt synlighet og respons, sier Engedal Alfheim.

Vil begrense adblock
Hun vil ha hele bransjen med seg over på HTTPS, som er en sikrere utgave av kommunikasjonsprotokollen HTTP.

- HTTPS er allerede i dag et krav ved både AMP og Instant Articles, og vi ønsker å innføre dette også på våre øvrige plattformer om ikke lenge, sier Engedal Alfaheim.

Neste steg for mediehuset er å lansere AMP for Ads.

- AMP for Ads tilgjengeliggjør AMP-teknologien og hastigheten også for annonsørene våre. Vi er så vidt i gang med AMP-utviklingen, og mye vil skje i tiden fremover. Vi er fornøyd med at vi allerede har fått med oss Red Media Consulting, som vil bidra med både tester og innsikt i hvilken effekt annonsørene vil få. Vi håper at resten av bransjen lar seg inspirere til en dugnad for å lage flotte annonser, begrense ikke-hensiktsmessig tracking og øke fokus på relevant målretting. Målet er å stabilisere utviklingen av adblock, øke effekten for våre annonsører og bedre den totale leseropplevelsen, sier hun.

Les mer: Adblock vokser i Norge – hver femte sesjon blokkeres

- Aller Media kontaktet oss om å bli med som første byrå til å teste ut annonsering i AMP. Foreløpig er resultatene fra denne testen veldig lovende. Økt responstid på mobilsider er svært viktig for både leserne og for annonsørene og vi gir all honnør til Aller for å være første mediet i Norge som går inn på Google AMP. Vi håper flere medier vil følge tett etter, sier Inge Hofstad Kjeilen i Red Media Consulting.

VG: - Klare ulemper med AMP
Konkurrenten Schibsted har så langt valgt en mer restriktiv Google-linje enn Aller Media som på sin side har knyttet seg til Google både når det gjelder programmatisk annonseplattform, Digital News Initiative og nå også AMP.

- Vi i VG har en ydmyk tilnærming til alle store initiativer som kommer og det har vi også til Googles AMP. Derfor har vi brukt mye tid på å teste ut dette i 2016, sier digitalredaktør Ola Stenberg til Kampanje.  

Han sier konklusjonen er at det finnes både fordeler og ulemper.

- Etter å ha gjennomført grundige tester er vår konklusjon at det helt klart finnes fordeler med AMP, men det finnes også noen klare ulemper, uten at jeg har veldig lyst til å gå nærmere inn på hva de ulempene er, sier han.

Les også: Schibsted hopper ikke på Googles nye superprodukt