Navn: Silvija Seres

Alder: 46 år

Stilling: Investor og styreproff. Sitter blant annet i NRK-styret.

Aktuell: Foredragsholder på «8 Minutes» i høst.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Vi har stort familieselskap hjemme hos oss, med sammensausing av tradisjoner fra Norge, Serbia og Ungarn, så det er ren og skjær kaos både i matveien og i andre julerutinene. De forskjellige fraksjonene insisterer på ribbe, skinke og and, og altfor ofte får de det som de vil. Men rundt desserten samles de: alle digger kokoskaken til moren min.

- Når får Norge sin første enhjørning – og hva må vi gjøre for å få det?

- Vi har jo flere enhjørninger allerede. For eksempel Nacre og Gassecure, to nydelige teknologiske knoppskudd fra Sintef. Den ene solgt for 750 millioner kroner og den andre for 500 millioner kroner. Og Fast og Tandberg og flere. Vi er utrolig gode på å lage high-tech selskaper som leverer til prosessindustri, nesten uansett hvilken industri - vi har gjort det i olje, gass, energi, marine, maritime, transport, offentlige data, helse, velferd. Men vi er elendige til å skryte av de gode selskapene vi har skapt.

- Hvis du skal oppsummere medie- og kommunikasjonsåret 2016 med et ord eller en setning, hva sier du da?

- «Ifølge Facebook». Eller: Da folket endelig forsto Facebooks hemmelige, politiske liv.

- Hva slags lærdom kan vi trekke av Kristoffer Joners Facebook-stunt for NOAS?

- Tja. At alle har å bruke sine digitale filtre. At alt er salgbart, bare man pakker det inn kult nok.

- Gleder eller gruer du deg til at Donald Trump blir president i USA?

- Gruer meg, uten tvil. Har prøvd å tvile, gikk ikke. Mannen er så vilkårlig, respektløs og narsissistisk at det er umulig å forutsi hvor de neste fire år ender. Jeg har tidligere opplevd en annen politiker med lignende stil: Milosevic. Samme tidlig retorikk og strategi. Utopien om at Trump skifter ham og blir en klok og ansvarlig statsleder sprakk jo kun dager etter valget, blant annet på grunn av måten han behandlet eminente medier og mediefolk. Jeg bekymrer meg for langtidstrendene i det flotte landet hans. Jeg gremmes over rollemodellene de setter frem for barna deres og våre.

- Hvem er Medie-Norges tre mektigste personer i rangert rekkefølge?

- Usikker. Mener du penger og politikk, eller opinionsmakt? I den første gruppen Linda Hofstad Helleland, Thor Gjermund Eriksen og Mark Zuckerberg, i den andre Knut Olav Åmås, Aksel Braanen Sterri og Kjetil Wiedswang fordi de helst ikke vil være på en slik liste.

- Bildesensur og falske nyheter. Bør Facebook ta et større redaktøransvar?

- Dette er så misforstått. Facebook er ikke laget som et verktøy for samfunnsansvar. Facebook er heller ikke en nyhetskanal. Ønsker vi en universell tilgang til objektiv, nøytral, høykvalitets informasjon, må det oppdraget sikres separat fra Facebook og Google. Facebook er en sosial plattform med klar forretningsmodell, der algoritmene er laget og optimalisert for trafikk og klikkbarhet. De vil ha oss inne så ofte og så lenge som mulig, fordi de lever av og for annonser. De følger en enkel kommersiell logikk som følger våre enkle preferanser. Vi vil ha, i minste felles multiplum, mye fargerik pathos, og lite kjedelig ethos og logos. Vi spiser oss (alle) mette på digitalt godteri, og skjønner oss ikke (ennå) på sunt digitalt kosthold. Og forresten – hvem sitt verdenssyn og samfunnsansvar skulle de så passe på? Espen Egil Hanssens, Anine Kierulfs, Norges, USAs, eller Kinas? Software spiser verden (og nyheter, sanne eller usanne) til frokost, og spytter straks ut en ny konstruksjon der programmere har omskrevet fremtiden uten å selv være klare over det selv. Facebook er et av våre felles «matteødeleggelsesvåpen», og vi må bygge en bedre forståelse av hvordan slike verktøy fungerer, for å kunne diskutere hvordan de endrer verden. Ellers blir det ønsketenkning.

- Uber eller taxi hjem fra julebordet?

- Fly fra Stockholm, med bagasje full av dårlig samvittighet for fire små unger som ikke ser mamma på juleavslutningene sine grunnet hennes styre-julebord-rekke. Men snart blir det jul på ordentlig.

Se Silvija Seres svare på hva som blir medienes viktigste inntekter i året som kommer: