I dag deler Googles innovasjonsfond Digital News Initiative (DNI) for andre gang ut støtte til nyhetsprosjekter i europeiske og norske mediehus. DNI er teknologigigantens svar på bekymringsmeldinger fra mediehus verden over om hvordan de kan tjene penger på journalistikk og finne nye inntektsstrømmer i en digital hverdag.

Fasiten er 218 millioner kroner til 124 prosjekter fordelt på 25 europeiske land.

Google gir nå til sammen 18 millioner kroner til sju norske prosjekter. Disse får penger: NTB, Aftenposten Ung, DB Medialab, Gudbrandsdølen Dagningen, Aptoma, Amedia Utvikling og Bakken & Bæck (beskrivelse av prosjektene nederst i denne artikkelen).

Første søknadsrunde av DNI fant sted i oktober 2015 og var på 500.000 euro, eller rundt 4,7 millioner kroner, til norske nyhetsprosjekter. I andre runde har Google altså økt pengestrømmen nesten fire ganger, og mer penger er på trappene, ifølge selskapet.

Les mer: Googles «nødhjelp» til norske medier: 4,7 mill.

Les også: Dagbladet inngår tech-samarbeid med Google

Disse får penger fra Google:

1.NTB

Beskrivelse: Det Europeiske Sportsdata-prosjektet er et samarbeid mellom en rekke Europeiske nyhetsformidlere og vil utnytte teknologi til å produsere, prosessere og distribuere sportsrelatert data mer effektivt.

 2. Aftenposten Ung

Beskrivelse: Aftenposten Ung hjelper unge mennesker mellom 15-26 år til å holde seg oppdatert på daglige nyheter. Det vil endre hvordan unge brukere konsumerer daglige digitale nyheter og motivere brukerne til å oppdatere seg raskere og hyppigere på nyhetsbildet.

3.DB Medialab AS

Beskrivelse: Prosjektet går ut på å la brukere gi spesifikke og strukturerte tilbakemeldinger på fakta, språk og feil i publisert innhold.

4.Gudbrandsdølen Dagningen AS

Beskrivelse: Lage en sammenhengende strategi for «kundereisen» - fra ukjent digital bruker til betalende abonnent.

5.Aptoma AS

Beskrivelse: Prosjektet går ut på å styrke forsidene til å skape en mer personlig og skreddersydd opplevelse.

6.   Amedia Utvikling AS

Beskrivelse: The Content Op Center (CoC) er en plattform som vil hjelpe journalister til å produsere kvalitetsinnhold. Ved å bruke kunstig intelligens får man støtteinformasjon, informasjon om organisasjoner og individer, samt relevante bilder til artikkelen mens man skriver saken.

7.  Bakken & Bæck AS

Beskrivelse: Det digitale produksjonsselskapet Bakken & Bæck samarbeider med Dagbladet om å finne nye måter mediehus kan bruke kunstig intelligens til å styrke kvalitetsjournalistikken rundt offentlige debatter.

Aller Media: - Svært fornøyd
De norske selskapene som Google drysser penger over er glade:

- Vi er svært fornøyde med å motta støtte fra DNI-initiativet for å bidra til å øke tilliten og åpenheten til online mainstream media, sier Christoph Schmitz, produktutvikler i Aller Media.

- Vi er henrykt over å ha Google DNI-støtte til vårt prosjekt. Googles DNI gjør det mulig for oss å øke inntektene fra digitale abonnementer basert på innovative måter å kombinere off-line og online data, sier Espen Stensvold Rønning, digital salgssjef i Gudbrandsdølen Dagningen.

- Ved å bruke nylige fremskritt innen kunstig intelligens, sikter the Content Op Center på å utstyre våre journalister med bakgrunnsinformasjon fra myndighetsarkiver, offentlige registre og innhold lagret i sanntid, mens man skriver en artikkel. Vi tror dette vil hjelpe journalisten til å produsere kvalitetsinnhold og øke effektiviteten, sier Erlend Aune, direktør for innsikt og analyse i Amedia.