I januar skrev Kampanje at Jarle Hrafn Grindhaug og Erik Fossum tok sluttpakke i Dagbladets nettselskap DB Medialab og fikk med seg spillnettstedet PressFire.no på lasset.

Les mer: Tar med seg nettsted og forlater Dagbladet

De ferske medieeierne grep tak i én utfordring umiddelbart: Annonseblokkering, også kjent som adblock.

- Vi hadde over 50 prosent adblock-rate etter vi gikk ut av Dagbladet, og innledet samtaler med Eyeo - som lager Adblock Plus - for å se om Pressfire.no kunne bli med på det som kalles «Acceptable Ads Initiative» (AAI). Svaret vi fikk derfra var at vi måtte gå med på å stille strenge krav til annonsører, form og innhold i annonsene for å kunne bli hvitelistet. Samtalene har pågått frem og tilbake i nesten et halvt år for å bli helt enige, og for å bygge tilliten de må ha til oss for at vi skal bli hvitelistet. Vi har også kommet med en del innspill, som Eyeo har måttet drøfte internt, så ting har tatt litt tid, forteller daglig leder i selskapet PressFire, Erik Fossum, til Kampanje.

Les også: Ny rapport: 30 prosent bruker adblock i Norge

 Skrotet annonseformat
Nå er avtalen i boks, og både Pressfire.no og deres nyoppstartede hardware-nettsiden Framerate.no er blitt hvitelistet.

- De har som de første nettsidene i sitt slag i verden blitt med på Eyeos «Acceptable Ads Initiative», forteller Fossum.

- Hva gjorde dere før Eyeo hvitelistet dere?

- Et konkret eksempel var den største annonseflaten vår, som var formatet hestesko/wallpaper, som vi tok helt bort. Tallene våre viste at bare 15 prosent av leserne våre kunne se denne flaten i det hele tatt, i tillegg til at den hindret oss i fremtidige planer om å ha en bredere nettside. Ved å fjerne dette formatet var vi nesten innenfor alle kravene til AAI, uansett, så da kunne vi like greit gå videre, forteller Fossum.

Ble aldri krevd betaling
Han mener avtalen med Eyeo er oppsiktsvekkende:

- Så godt som alle andre nettsteder som er hvitelistet har bare Adwords eller andre mindre og forhåndsklarerte nettverksannonser gående, så å tillate et egen nettsted å kjøre sine egne annonser var et stort steg for Eyeo, og vi er det første nettstedet i sitt slag i verden som er med på initiativet. De beryktede kravene til betaling for å bli hvitelistet har vi ikke hørt noe om, og gjelder nesten bare for de aller største annonsenettverkene, forteller Fossum.

Effektene har ikke latt vente på seg.

- Nå er vi blitt hvitelistet hos verktøyene Adblock Plus og Adblock, de to desidert største blokkeringsverktøyene. Vi gikk dermed fra 50 prosent annonseblokkering til 2,5 prosent, det skjedde nesten over natten. De siste prosentene er brukere som benytter seg av andre blokkeringsverktøy, men også her har vi sett at flere av disse har hvitelistet oss manuelt etter vi åpnet dialogen med dem, sier Fossum.

- Har ikke mottatt en eneste klage
Kontakten med leserne har vært uhyre viktig, påpeker PressFire-sjefen.

- Å spille på lag med leserne har vært viktig for oss, og vi innledet dialogen med en lang bloggpost som forklarte utfordringene, hva vi tenkte om saken og konkrete planer. Vi har for eksempel en åpen dialog rundt hver eneste annonsekampanje som går hos oss, slik at leserne selv kan komme med innspill. Dette har slått ekstremt godt ut, og alle har vært veldig med på idéen om å ha akseptable annonser, sier han og fortsetter:

 - Resultatet er bra for alle parter: Leserne får riktignok annonser selv med adblock på, men lovnaden om å bare ha «snille» annonser som ikke irriterer eller er irrelevante, har gjort at vi ikke har mottatt en eneste klage – snarere tvert imot – vi får bekymringsmeldinger når de ikke ser annonser på alle visninger! For oss er det godt å kunne dra nytte av hele varelageret igjen uten å implementere aggressive tiltak som å stenge ut lesere, mens for annonsørene gir dette en unik mulighet til å nå også brukerne av adblock selv på «den gamle måten».

- Lurt å stikke fingeren i jorda
Fossum mener PressFire og Framerate nå står langt sterkere i annonsemarkedet enn tidligere.

- Ved å ta grep har vi fått et nytt salgspunkt: Hos oss når annonsørene nå også leserne som bruker adblock. Reglene våre er nok en del strengere enn hos andre, men vi har ikke sett noen særlig påvirkning på klikkrate, og leserne ser ut til å bite seg mer merke i annonsene etter at vi åpnet dialogen med de.

- Hva er ditt råd til andre medier som strever med annonseblokkering?

- I disse dager hvor det for publikasjonene nærmest ser ut til å være et kappløp mot større og større annonseflater, mer animering, mer automasjon og mye mer tracking, så kan det være lurt å stikke fingeren i jorda og høre med leserne om dette er noe de ønsker. Adblock har oppstått som et svar på noe, og da bør man også stille seg et viktig spørsmål: «Hvorfor?»