- Det et utrolig viktig at Norge blir sett på den internasjonale tech-scenen. Om vi ser på målinger over innovative byer og land i verden, så er ikke Oslo eller Norge på de listene overhodet, så vi er nødt til å speede opp på den ene eller andre måten. Vi har et høyt kunnskapsnivå, gode ingeniører og mye penger, men vi må bruke dette og investere i ny teknologi som former fremtiden. En ny, stor tech-konferanse kan være med på å sette Norge på kartet, sier Ida Faldbakken.

Faldbakken ble nylig ansatt i selskapet Plastilin for å planlegge og gjennomføre en konferanse om eksponentiell teknologi. Sammen med Tharald Nustad, styreleder og forretningsutvikler i Plastilin, Anders H. Lier, sjef i Enoro og Anita Schjøll-Brede, administrerende direktør i Iris, er hun i full gang med å planlegge Katapult - som kan bli Norges største rendyrkede tech-konferanse. 

- I tillegg til Tharald, Anders og Anita har flere av gründermiljøene i Oslo meldt interesse. Vi vil ha med flest mulig som tenker fremtidsinnovasjon, og som tenker vi kan bruke teknologi på å endre verden. 

- Paradigmeskifte under årets SXSW
Faldbakken har en klar visjon om hva konferansen skal være.

- Om du ser rundt i verden er konferanser som South by Southwest (SXSW), Slush, The Next Web og Web Summit toneangivende. Jeg så et paradigmeskifte på årets SXSW. Det handlet mer om smarte byer, virtual reality (VR), blockchain, og rett og slett «nyttig teknologi». Det er til stor forskjell fra i fjor, da den store snakkisen var hvorvidt Meerkat eller Twitter-eide Periscope ble den største videostrømmingstjenesten. 

- Vi skal lage en konferanse som sier noe om fremtiden og innovasjon i fremtiden, samt hvordan teknologi som en av de største driverne er med på å forme verden fra det den er i dag til noe vi kanskje ikke kan kjenne oss igjen i om fem år. 

Faldbakken mener Norge som land har flere kvaliteter som gjør oss godt egnet for innovasjon.

- Tillit fører til samarbeide som skaper innovasjon. Ut i verden har Norge en en posisjon som et land med høyt nivå av tillit. Vi mener at tillit fører til samarbeid som fører til innovasjon. Det er en fordel vi bruke. Trust is the New Oil.

- Vil ikke ha penger fra hvem som helst
Faldbakken frilanset som konsulent i ti år før hun i mars i år valgte å si ja til fast jobb i Plastilin. Hun har i en årrekke jobbet som konsulent innenfor kulturlivet, og har blant annet vært med på å bygge opp og drifte Tilt, House of Nerds, Norway Makers, Mashup og Musikkbyen Oslo.   

- Hva er budsjettet for Katapult?

- Jeg kan ikke si noe tall, men det er investert i en stilling som jeg har, og jeg skal ut å hente penger. Vi vil ikke ha penger fra hvem som helst, men fra folk som ser innovasjonsbildet og som faktisk ser verdien og vil være med på grunn av det. 

- Mange må på scenen
Katapult går av stabelen i mai 2017. Om lag 20 stykker skal snakke på konferansen. Faldbakken ser for seg at omtrent 15-20 prosent av disse skal være norske. 

- Vi skal ha de aller beste på scenen. Jeg vet om et knippe på omtrent ti nordmenn som virkelig er der fremme, og som kan si noe virkelig vettugd. Vi gjør gode ting i Norge, men vi er ikke så gode på å fortelle om det. Norsk Titanium er verdens største 3D-printleverandør innen titan, og har gjort en avtale med New York by på 125 millioner dollar for å bygge en fabrikk. Nordic Semiconductor er med på et av de største edtech-prosjektene innen teknologi i verden akkurat nå. I Storbritannia ble BBC Micro:bit delt ut til én million barn i alderen 11 år, det er et norsk produkt. Det er helt klart at det skjer mye. Unacast og Kahoot er gode forbilder, men vi har mange flere ingen plukker opp og de må på scenen. 

- Hva får Plastilin ut av dette?

- For oss dreier det seg om å bidra til å sette fokus på teknologi som vi også investerer i, teknologi som er en del av fremtiden. Vi investerer i å bygge opp konferansen, vi vil at det skal være et samarbeidsprosjekt for relevante næringer og miljøer som interesserer seg for dette. Vi brenner for teknologi, og ser hvor viktig det er innenfor alt fra byutvikling, eiendom og helse og utdanning.

- Dreier seg om å gjøre verden til et bedre sted
Faldbakken erkjenner at konferansen som NHOs årskonferanse og Oslo Innovation Week tar for seg teknologi, men mener at fokuset ofte er på et spesifikt område, ikke teknologi i seg selv. 

- Hvordan skiller Katapult seg fra for eksempel Oslo Innovation Week?

- Oslo Innovation Week er et dugnadsprosjekt som ledes av Oslo kommune, det er initiert fra det offentlige. Fokuset er på å løfte frem de innovative miljøene som finnes i Norge. Katapult er initiert av det private, da kan man være mye strammere i nisjen.

- Vi tar kun for oss eksponentiell teknologi. Denne teknologien blir ofte omtalt som «hjelp robotene kommer til å ta over jobbene våre»-teknologier, men det er uunngåelige, og vi tror de kan være med på å gjøre verden til et bedre sted. Vi må modne samtalen om den nye teknologien, og se hva som er potensialet. De fleste konferanser har sitt fokus, men vår konferanse handler om hva som skjer nå og fremover og hvordan det er relevant for menneskeheten. Dette dreier seg om å bidra til å gjøre verden til et bedre sted, hvor flåsete det enn måtte høres ut