Norske tv-kanaler nå har samlet seg om en ny fellesstandard for lydnivå på tv-innhold. Den nye standarden vil gjelde fra 1. juni.

MTG, NRK, TV 2 og Discovery er blitt enige om å innføre EBU R128 Loudness i Norge, noe som er et sett av regler utarbeidet av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) for standardisering av tillatte nivåer for lydstyrke på tv-innhold. Det opplyser MTG i en pressemelding.

- Ja, det betyr at lyden på reklamene vil oppleves lavere. Det er ikke slik at tv-selskapene har skrudd opp lyden på reklamen til nå, men den oppleves høyere fordi i motsetning til et vanlig tv-program hvor lydnivåene er forskjellig av naturlige årsaker, blir lydnivået makset i et reklameinnslag som kanskje varer bare i ti-tyve sekunder, sier pressesjef Line Vee Hanum i MTG Norge til VG.

Den nye standarden vil avløse eksisterende regler, og den vil sikre at lydstyrken for både tv-programmer, reklame og promo-innslag vil være på samme nivå, slik at seerne unngår plutselige endringer i lydnivå mellom programmer, eller mellom kanaler, uavhengig av hva slags innhold som sendes. Selv om norske tv-kanaler allerede følger et felles sett med regler for lydnivåer, oppfatter mange seere at det er stor forskjell i lydstyrke på programmer og reklame.

Med de nye reglene måles lydnivåer med en metode som ligner mer på hvordan vår hørsel oppfatter lyd. USA var først ut med å innføre standarden R128 i lovs form, mens tv-kringkasterne i Norge nå ønsker å komme en offentlig regulering i forkjøpet.