Schibsteds abonnementsaviser, anført av Aftenposten, gir full gass i utviklingen av nye inntektskilder. Ny teknologi kobler nå annonsetilbud i aviser, magasiner, plakater og på digitale flater direkte til betalingsappen mCash. Det utløser direkte salg og levering til folks hjemmeadresse ved at de skanner annonser med mobilen.

Det er blant andre Sparebank1 som med sin mobilbetalingstjenesten mCash tester direktekjøp fra annonser i samarbeid med Aftenposten/Storby og distribusjonsselskapet Helthjem - som Schibsted, Amedia og Polaris eier sammen.

- Dette åpner opp for helt nye muligheter for oss som holder på med markedsføring. Alle kjøpte flater, både på trykk og digitalt, kan brukes til å tilby direkte salg, sier Tora Mellbye, markedssjef og kreativ leder i SpareBank 1 og Mobilbetaling AS.

- Dette er en måte å flytte butikken ut i nye rom og på nye flater. Vi tror dette kommer til å bli vanlig i tiden fremover, sier Mellbye.

- Mobilbetaling har kommet for å bli
Aftenposten og Storby er ikke tvil om at mobilbetaling og direktelevering er nøkkelen til suksess. Flere tester og mer samarbeid med andre aktører er på trappene i vår.

- Mobilbetaling er kommet for å bli og samtidig vokser interessen for å få varer levert helt hjem blant våre lesere. Da er det naturlig for oss å se dette i sammenheng og legge til rette for at vi kan levere totalløsninger som dekker både annonsørene og lesernes behov, sier leder for innovasjon i Aftenposten/Storby, Ole Andreas Sandbo.

- Vi i Helthjem skal være et annerledes logistikkselskap ved å levere konsepter og løsninger som kombinerer fysisk vareflyt med digitale tjenester, sier daglig leder i helthjem netthandel Anders Angen.

- Presser frem evnen til å tenke nytt
Det fallende papiravisinntekter og digital transformasjon som er bakteppet for at Schibsted og abonnementsavisene jobber på spreng med å skape nye inntektsstrømmer.

- Den krevende utviklingen vi har sett over tid i annonsemarkedet presser frem evnen til å tenke helt nytt og snu opp ned på alt vi gjør og har gjort. Annonsemarkedet er fortsatt uhyre viktig for oss, her skal det satses som aldri før. Det viktigste er at vi selv er kapable til å utvikle og sette sammen tekniske løsninger for våre annonsører som gir målbar effekt i butikk eller helt hjem, sier Sandbo til Kampanje.

Han fortsetter:

- Løsningene skal være tilpasset våre lesere enten de leser papir eller digitalt. Det gir oss også helt nødvendig datafangst og et grunnlag for å videreutvikle. Det er dette som nå gjør oss i stand til å jobbe mer effektivt med innovasjon. Men innovasjon et vidt begrep. Av og til handler det bare om å oppdage sammenhengen mellom ting. Som f.eks A-magasinet en annonse med QR-kode og hjemlevering. Det som gjelder nå og fremover er å lete etter sammenhenger mellom ting og skynde seg å teste nye tjenester.  Og teste kan vi fordi vi har nok av spaltemillimeter og varelager satt av til dette, sier han.

- Har lært mye på kort tid
Aftenposten og de øvrige abonnementsavisene tror direktesalg på nett og levering hjem på døra kan bli en stor inntektskilde etter hvert.

- Dette kan bli en betydelig inntektskilde for oss. Vi er i startgropa, men har allerede lært overraskende mye på kort tid. Prissensitivitet, handlemodus, relevans, logistikk, innpakning, vekt, adressevalidering. Alt spiller en rolle. I tillegg måler vi merkevareeffekt. Vi kombinerer altså slag på kassa med annonsørens kommunikasjonsmål i en og samme operasjon, sier Sandbo.

Han og kollegene lar seg inspirere av internasjonale giganter:

- Det er åpenbart at e-handel  med hjemlevering er et viktig satsingsområde når vi vet at våre lesere vil ha det. Alibaba, Amazon og Google er store på dette. Helthjem med sin forretning er allerede i gang, men kombinasjonen av våre annonsekampanjer og hjemlevering er ganske nytt for oss begge, sier han og fortsetter:

- Det gjelder å ha tunga rett i munnen når en annonsør skal kjøpe en kampanje i våre medier og samtidig vil at leserne kan få dette hjem dagen etter eller på et par timer.  I dag kjøres paller til terminaler og går ut med avisbudene. Eller med budbil på innen 90 minutter. Vi skal få kjørt oss, men det er stor entusiasme og ståpå vilje  i alle leire uansett om du pakker shampoo, selger annonser eller er utvikler.

Solgte briller via A-magasinet
Samarbeidet med Sparebank1 og mCash ble nylig testet for første gang i Norge -  og med stort hell, ifølge Sandbo. I  A-magasinet 18. mars var det annonser hvor leserne med mobilen kunne kjøpe sportsartikler fra Bjørn Dæhlie og sportsbriller fra Bliz Eyewear.

- Brillene som det kun var lov å kjøpe ett par av har vi til nå solgt over 1000 eksemplarer av. Det samme med luene til Bjørn Dæhlie. Det er altså solgt over 2000 produkter gjennom to annonser.  De 250 siste kjøpene ble mellom 23. og 29. mars, noe som tilsier lang levetid på A- magasinet, sier Sandbo.

Sparebank1 er også fornøyde.

- Samarbeidet med Storby og Helthjem har vært en kjempespennende start på noe jeg tror vi kommer til å se mye mer av i tiden fremover. Det er en ny måte å flytte butikken ut i nye rom og på nye flater, og åpner for helt nye muligheter for oss som holder på med markedsføring. Alle kjøpte flater, både på trykk og digitalt, kan brukes til å tilby direkte salg. Dette er innovasjon, og salget gikk over all forventning, sier Tora Mellbye, markedssjef og kreativ leder i SpareBank 1 og Mobilbetaling AS.

Mobilbetaling på papir: Slik ble kampanjen med mCash presentert for A-magasinets lesere i mars.