Google la fram sine tall for første kvartal sent i går kveld norsk tid. Giganten fortsetter å tjene rikelig med penger.

- Når Alfabet (morsselskapet, redaksjonell anm.) rapporterer en vekst i inntektene på 17 prosent og runder 20 milliarder dollar i inntekter på et kvartal er det jo utrolig imponerende tall. Den type vekstprosenter er stort sett forbeholdt mindre selskap.  Veksten til Alfabet er i tråd med markedets forventinger, men de ble straffet i etterhandelen i går kveld fordi kostnadene øker mer enn forventet, forteller strategidirektør Espen Grimmert i Iprospect til Kampanje.

Økt bemanning er er vesentlig årsak til at kostnadene stiger. Og pengene svis på av teknologisk utvikling.

- Alfabet vokser kraftig i antall ansatte, nå er de 65.115 ansatte, opp hele 9.000 siste år. Kostnadene bekymrer kanskje aksjonærer, men de bør nok bekymre konkurrentene til Google mer. Google øker utviklingskraften kraftig, sier Grimmert.

- Norske annonsører har vært digitalsinker
Alfabet og Google er i dag omtrent det samme når vi ser på inntektene.

- Av Alfabets totale inntekter på 20,2 milliarder dollar kom hele 20 milliarder eller 99,2 prosent fra Google. Men inntektene fra ”alt annet enn Google” er opp mer enn 100 prosent siste år. De 0,8 prosent som de kaller «bets»  eller veddemål innkluderer smarte-hjem selskapet Nest, Verily og super raskt internett via Fiber. Google har jo cash i massevis til å støtte slike veddemål og smarte hjerner å sette inn der de aner størst sjanse for suksess.  Det vi nok kan si helt sikkert er at Googles andel av Alfabets inntekter vil synke fremover, sier Grimmert.

Også i Norge går butikken bra for den amerikanske teknologikjempen.

- Jan Grønbech sa i går at Google nå har sin største vekst noensinne i Norge. Forklaringen er nok tredelt: Mange norske annonsører har vært digitalsinker, det har for eksempel vært langt flere danske bedrifter som har annonsert på Google enn norske. Nå rykker Google Analytics-generasjonen inn i markedssjefsrollene og reklameinvesteringene blir i større grad målt på lønnsomhet, det vinner Google på, sier Grimmert.

- Drivende dyktige på produktutvikling
Han mener et annet poeng er kollapsen papiravisene nå opplever i lesertall.

- Det flytter reklamekroner fra både store nasjonale og små lokale aviser til Google. Det viktigste er kanskje at Google er drivende dyktige på produktutvkling. Innen søk, video og display har de langt bedre annonseprodukter i dag enn for ett år siden, sier han.

Grimmert mener også det relativt nye produktet Customer Match kan bli viktig framover.

- Det var et av produktene Google- sjef Sundar Pichai la vekt på i går kveld. Altså at vi kan lastet opp kundelister med e-post adresser for å nå igjen disse kundene på Google i YouTube og Gmail. Dette produktet laserte Google i fjor høst, langt etter tilsvarende produkt fra Facebook. Sent, men veldig godt. Annonsørene er fremdeles ikke i nærheten av å ta ut potensialet her.

- Tror de smiler stort i Mountain View
Mye av inntektsveksten til Google er drevet av bedre annonseprodukter, påpeker Grimmert.

- Her er det ingen grunn til å tro de vil bremse. Se opp for forbedringer av annonser innen både søk og video i løpet av året.

- Tror du Google-toppene i USA ofrer den norske virksomheten og Jan Grønbech én tanke?

- Jeg tror de smiler stort i Mountain View i California (selskapets hovedkvarter, red. anm.) når de ser Googles vekst i Norge.