Flere store norske mediehus kan komme til å knytte seg opp mot Schibsteds nye automatiske reklamebørs som er bygd på AppNexus-teknologien.

Til Kampanje sier administrerende direktør i Polaris Media, Per Axel Koch, i dag at de gjerne vil bli med i en norsk allianse for å møte konkurransen fra Google og Facebook.

- Nå må man samarbeide. Noe annet er ikke aktuelt. Realiteten er at man må finne løsninger, og det håper jeg man gjør så raskt som mulig, sier han til Kampanje.

Les mer: Polaris vil inn i Schibsted-allianse

Samtidig åpner også Amedia opp et samarbeid med Schibsted. Dermed kan både Polaris og Amedia komme til å legge hele sitt varelager på Schistbeds reklamebørs.

Googles programmatic-ansvarlig Ole Morten Hauge fra Google har de siste par årene hatt ansvaret for å bygge markedet for programmatic via Googles teknologi og annonsebørs, DoubleClick. Han sier han merker nå et tydelig taktskifte rundt programmatic og er positiv til at Schibsted nå tilgjengeliggjør sitt varelager for programmatic.

- At Schibsted nå tilgjengeliggjør hele sitt varelager fra desktop via AppNexus vil gjøre det enklere for annonsører og byråer å planlegge «programmatic first»-strategier noe som vil kunne løfte hele kategorien, sier Ole Morten Hauge.

På et arrangement i regi av Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i går ble det presentert nye prognoser som viste at de totale programmatiske investeringene i Norge vil være på snaue én milliard kroner – 943 millioner kroner – i 2016.

Les også: Schibsted går «all in» i programmatisk milliardmarked

- Hva tenker du om at Schibsted har valgt AppNexus og ikke DoubleClick?

- At Schibsted nå lanserer sin løsning via AppNexus er noe Google forholder seg helt fint til, sier Hauge.

Google er blitt en gigant på det norske reklamemarkedet med sin søkeordsannonsering og salg av video på delingstjenesten YouTube. Anslag viser at Google alene kan passere en omsetning på 2,5 milliarder kroner i 2016. Men i tillegg har også Google satset mer og mer på det programmatiske og tilbyr i dag både kjøpere og selgere av annonser Doubleclick-teknologien mot en lisenskostnad.

I dag har flere av mediehusene utenfor Schibsted valgt å knytte seg tett til Googles teknologi og den amerikanske gigantens styringssystem DoubleClick for Publishers (DFP). Det gjelder Dagbladet, Aller Media, TV 2, Egmont, ABC Startsoden og P4.

- Er Google redd flere nå kommer til å vrake Doubleclick som plattform og i stedet gå over til Schibsted?

- Vi er veldig trygge på de partnerskapene vi har i dag og vårt fokus er å bygge videre på det vi ser fungerer. For oss handler det om å hjelpe alle våre partnere på DoubleClick med å skape nye inntekter hver dag. Om det er en ting jeg skulle være redd for, så er det at norske publisister skal bli sittende fast i tenkeboksen mens toget går. Det er begrenset hvor galt det kan gå om man velger det ene eller andre. Det handler om å ta et strategisk valg og deretter starte jobben med å endre organisasjonen og bygge helt nødvendig kompetanse, sier Hauge.

På gårsdagens MBL-seminar presenterte Schibsted-direktør Per Håkon Fasting sin nye løsning. Fasting har lenge hevdet at det norske mediekonsernet ønsker å bygge opp et alternativ til de store globale selskapene som Google og Facebook.

Les også: - En ulykke om de sier nei til Schibsted

I Dagens Næringsliv er Fasting i dag blant annet sitert på at «AppNexus kan være grunnmuren» i dette alternativet, «fordi vi allerede når 77 prosent av befolkningen».

Google-toppen mener spørsmålet om dekning ikke blir så relevant i en diskusjon om programmatic.

- Prinsippet med dekning innenfor programmatic er egentlig ikke så relevant i et marked hvor alle i prinsippet kan nå alle brukere. Våre partnere når i prinsippet alle brukere digitalt på tvers av desktop, mobil og video via DoubleClicks plattformer, sier Hauge.

Det teknologiske våpenkappløpet mellom Schibsted og Google var temaet i Kampanjes podkast tidligere i vår, da vi fikk besøk av Ole Morten Hauge i Google og Per Håkon Fasting i Schibsted.

Hør hvordan diskusjonen utviklet seg her, og husk at du som alltid kan abonnere på og høre alle episodene av Kampanjecast på iTunes,  Acast eller andre steder du finner podkaster. Kampanjecast produseres av Rubicon for Kampanje.