Denne uken åpner Facebook plattformen Instant Articles for alle typer innholdsleverandører og publisister. Flere norske medier er i ferd med å inngå et tettere samarbeid med Facebook gjennom å prøve ut Instant Articles, som innebærer at mediene publiserer nyhetssaker rett på Facebooks egen plattform.

- Instant Articles kan være bra for mediehusene, men det er en enda bedre nyhet for konkurrentene til de tradisjonelle mediehusene. Instant Articles vil bidra til at flere lesere og annonsekroner flyttes bort fra mediehusene, spår strategidirektør Espen Grimmert i Iprospect overfor Kampanje.

- For publisister er slett ikke bare nettaviser. Det er Rosenborg, Røde Kors, motebloggere og absolutt alle som publiserer godt innhold, understreker Grimmert.

- Rosenborg kan ta annonseinntekter fra Adressa
Han mener Instant Articles demokratiserer internett ytterligere ved at det blir lettere for alle å dele gode innhold og å finansiere innholdet med annonseinntekter. En påstand som kanskje ikke går hjem i alle mediehus.

- Hvilke muligheter gir Instant Articles en fotballklubb som Rosenborg?

- Rosenborg kan dele sine saker der og få annonseinntekter fra Facebook. Slik flytter de lesere og annonsekroner fra det lokale mediehuset Adresseavisen, sier Grimmert.

Han fortsetter:

- Om du lar Facebook selge annonser på ditt innhold beholder du selv 70 prosent av inntektene. For mange mediehus er kanskje ikke det noe stort poeng, de vil heller selge selv, men for små publisister kan det være et kjempepoeng. Lager de godt innhold får de automatisk annonseinntekter uten å måtte jobbe fem minutter med salg, sier Grimmert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stort inntektspotensial: - Nye publiseringskanaler vokser gradvis frem som potensielt store inntektskilder for bloggere, ulike typer kjendiser og alle andre som kan nå et stort publikum, sier strategidirektør Espen Grimmert i Iprospect.

- Avisene får massevis av nye konkurrenter
Espen Grimmert tror flere mediehus har grunn til å frykte konkurransen om både leserne og annonsekronene når Instant Articles tas i bruk av aktører utenfor mediebransjen.

- Mediehusene kan jo ikke avskaffe Instant Articles, de må utnytte det på beste måte. Men det sukkes nok litt i mange annonseavdelinger om dagen. Lokalavisene som får hadde nær en monopolsituasjon får nå massevis av nisjekonkurrenter. Før måtte du gå til Bergens Tidende eller Bergensavisen for å lese om Brann. Nå kan Brann publisere innhold selv, distribuere det via Facebook og plukke med seg annonseinntekter på veien, sier han.

- Jeg tenker at det er grunn for mediehusene til å bli veldig bekymret, legger han til.

Les også: - Ser ut som NRK er Facebooks beste venn

Les også: VG: - Ser med stor skepsis på Facebook

Også innen innholdsmarkedføring byr nå Facebook på nye muligheter.

- Facebook har lansert en annen nyhet som også vil gi nye inntekter til ulike typer aktører. Det er nå lov å dele sponset innhold fra andre på Facebook.  Ja, for eksempel Brann, som har en svært populær Facebook-side, kan altså gi sponsorene plass her. Det hadde jeg vært svært interessert i som Brann-sponsor, forteller Grimmert.

- Kan kapitalisere på store følgerskarer i sosiale medier
Sponset innhold distribusert via Facebook  vil også være attraktivt for bloggerne, tror Grimmert.

- Bloggeren Sophie Elise ble jo nylig brukt i en Altibox-reklame. Nå vil hun kunne skrive en kommersiell artikkel om reklamefilmen på Facebook og tagge Altibox. Slik får Altibox tilgang til artikkelen og kan pushe den ut som reklame. Vi har mange kjendiser som bygger seg opp store følgerskarer i sosiale medier og nå lettere kan kapitalisere på disse. Therese Johaug har mer enn 350.000 følgere på Facebook. Men Facebooks nye endringer kan hun bli en ennå mer verdifull sine sponsorer som Huawei, sier Grimmert.

Les også: Slik svarer Facebook og Google på Schibsted-toppens krigsrop

Kampanje skrev tidligere i år at Facebook passerer 1,2 milliarder kroner i omsetning i Norge i 2016. Hvor store annonseinntekter aktørene som tar i bruk Facebooks Instant Articles og som satser på sponset innhold vil kunne hente ut, gjenstår å se.

- Vi snakker ikke betydelige summer umiddelbart. Men nye publiseringskanaler vokser gradvis frem som potensielt store inntektskilder for bloggere, ulike typer kjendiser og alle andre som kan nå et stort publikum. Det gode forholdet som Google har til alle youtubere kan Facebook inspireres av når de nå lanserer nyheter som Instant Articles for alle, live video for alle og mulighet for sponset innhold.

Les også: Så mange reklamekroner tar Facebook og Google i Norge (krever innlogging)

Les også: Her er Facebook-sjefens råd til norske medier