Hvor hadde vi vært uten ideer? Lise Dragnes er visst drittlei av ideer. Jeg synes oppriktig synd på henne. Hun mener at en idé ikke har verdi før den blir realisert. Hvorfor det?

Dragnes har sikkert rett i at bare 1 av 1000 ideer blir realisert, det har jeg ingen grunn til å betvile. Det jeg betviler er at det er et problem. Er det virkelig et problem at folk har ideer som de ikke realiserer? Eller er problemet bare at de snakker høyt om ideene sine?

Trønder-Avisa Beta, prosjektet jeg leder, er basert på at vi skal snakke om ideer. Vi tror genuint på at alle ideer har en verdi, selv om verdien kan være vanskelig å få fatt på med en gang. At verdien kan øke når ideen blir realisert er det vel ingen som er skeptiske til, men hvis du ikke ser verdien av en urealisert idé – eller det å snakke om en urealisert idé – ber jeg deg om å tenke deg om en gang til.

Det finnes et utall dårlige ideer der ute, ingen tvil om det. Det finnes også noen få gode ideer som venter på å bli realisert. En del av dem kommer til å bli realisert. Men de gode og de dårlige ideene har én ting til felles: De kan utvikles til å bli bedre ideer! Hvordan gjør man det? Jo, ved å snakke om dem. Vi går ut åpent og ber folk som har ideer om å komme for å snakke med oss. Fortelle om ideene sine. Ikke alle ideer er gode, men alle ideer kan bli bedre av å snakke om dem. Kanskje en dårlig idé skaper en annen idé som er god? Eller kanskje et innspill fra noen i en annen bransje, annen livssituasjon, annen setting kan utvikle en idé fra god til eksepsjonell? Det er når mennesker møtes og utveksler ideer og erfaringer at utvikling faktisk finner sted.

I vårt prosjekt har vi selvsagt som mål å finne nye forretningsmuligheter og inntektsstrømmer. Og selv om en idé ikke har noe med vår verden å gjøre vil vi gjerne være med på å diskutere den. Kanskje kan vi lære noe og får vi utvidet vår verden? Kanskje kan vi bidra med nyttige spørsmål og innspill? Eller kanskje vi har noen i nettverket vårt som kan være den perfekte sparringspartneren for akkurat den ideen?

Så ikke kom her og fortell meg at ideer er verdiløse før de realiseres. Absolutt alle ideer har verdi, men før ideen er realisert må du lete litt mer for å finne den. Og i denne letingen er du med og skaper merverdi. Kanskje ikke direkte for deg selv, men for noen andre. Og det mener vi er noe av nøkkelen til å lykkes i dagens samfunn. Pay it forward! Lytt til ideene og kom med innspill! Det er nyttig for den du snakker med, og hvem vet – kanskje kommer verdien tilbake til deg selv en dag?