Det kan ta måneder før en kinofilm blir lovlig tilgjengelig på nett. Nå starter kinobransjen arbeidet med å etablere en virtuell kinosal – en nettkino – der publikum får sett de beste filmene mens de fortsatt er høyaktuelle.

- For mange kritikerroste filmer betyr et beskjedent besøkstall den første uka at filmen blir tatt av plakaten. Dermed oppstår det et «svart hull» der publikum ikke kan få sett filmen noe sted før den kommer på strømmetjenester eller DVD flere måneder senere. Dette er en medvirkende årsak til at piratsidene på nett er blitt så altfor populære, sier Guttorm Petterson, direktør i bransjeorganisasjonen Film&Kino, i en pressemelding.

Får tilgang til ferske filmer
Film & Kino og lanseringshuset Kulturmeglerne har nå tatt initiativ til et toårig pilotprosjekt som skal gi erfaringer om hvordan et slikt tilbud vil slå ut for det faktiske publikumsbesøket i kinosalen. Nettkino vil fungere som en virtuell kinosal på kinoens egen web. Her, og bare her, vil publikum få tilgang til ferske norske og utenlandske kvalitetsfilmer til omtrent samme pris som en vanlig kinobillett. Målet er at tjenesten Nettkino skal være et supplement til kinoen og på ingen måte en erstatning, fastslår aktørene.

- Vi ønsker at alle skal få mulighet til å se de aktuelle kvalitetsfilmene, og derfor lanserer vi en eksklusiv virtuell kino – en «nettkino» - som kinoene selv leverer. For oss er det både logisk og naturlig at publikum henvender seg til kinoen for å finne den mest aktuelle og ferske filmen, sier Elisabeth O. Sjaastad, prosjektleder fra Kulturmeglerne.

- Trengs nye grep
Undersøkelser utført av bransjeorganisasjonen Film & Kino viser at ni prosent av de som svarte ikke fikk sett filmen de ønsket å se fordi de ikke hadde barnepass, mens 15 prosent ikke hadde noen å se den sammen med.

 - Det trengs nye grep og en vilje til endring slik at de såkalte mellomfilmene blir bedre tilgjengelig for et større publikum og over lengre tid, sier Svanhild Sørensen, daglig leder i Kulturmeglerne.

Hun forteller at den norske filmen Hevn, som hadde premiere 6. november 2015, er et godt eksempel: Filmen ble sett av 13.500 publikummere på kino før jul. 6 uker etter premieren ble den lansert som leiefilm hos Altibox, Get og Canal Digital, og den ble leid hele 7000 ganger på bare to uker.

- Hevn fikk altså over 50 prosent av oppnådd kinobesøk på en tredjedel av tiden, og dette skjedde selv om filmen bare ble tilbudt til kunder hos bredbåndleverandørene, fortsetter Sørensen.

- Filmelskerne har flyttet over til nettet
- Alle undersøkelser viser at folk ønsker å se film på kino. Folk ønsker opplevelsen av å se filmen fersk. På et stort lerret. I en sal sammen med andre mennesker som deler den samme filminteressen. Utfordringen for kinoen er å få folk til å sette av tid til filmbesøk i en travel hverdag. Vi tror at det store publikummet for kvalitetsfilmer slett ikke er forsvinnende, men at en stor del av filmelskerne har flyttet over til nettbaserte tjenester. Derfor ønsker kinoene nå å utvide sitt tilbud til folk som vil se fersk kvalitetsfilm hjemme. Film er best på kino, men Nettkino vil bli et knakende godt alternativ nummer to! avslutter Guttorm Petterson.