I fjor snakket alle om Meerkat, den nye katta som muliggjorde direktesendt video i en sosial form. I år er Meerkat helt klart spilt utover sidelinjen. Og det gikk fort. I løpet av bare ett år er den nærmest erklært død i kampen mot Facebook LIVE og Periscope - som verken var lansert eller kjøpt opp av Twitter for ett år siden.

 Teknologien som Meerkat var den første til å unytte - på en ny måte - var egentlig ikke unik. Det nye var den sosiale interaksjonen på direkten og måten brukerne kunne rekruttere følgere til app-tjenesten. Ikke minst var det også viktig at brukerne svært enkelt kunne kringkaste til mange - at de var på lufta - med en direktesending fra mobilen i det man gikk LIVE. Det unike var distribusjonen og enkelheten. Dette er revet bort under potene til Meerkat i en jungel av veletablerte, sosiale rovdyr som vil ha byttedyrene for seg selv.

- Den er realiteten avlivet
Dette viser hvor fort vi bytter ut våre sosiale og digitale kjæledyr, dersom de ikke løper fort nok, slik (Meer) katta opplagt ikke har klart. De er utkonkurrert av gigantenes stamina og rekkevidde. Og selv om vi så konturene av det allerede mot slutten av fjorårets SXSW, da Twitter strupte Meerkats mulighet for å bruke Twitter-plattformen som distribusjonsplattform, har utviklingen vært rask og brutal for den digitale og sosiale katta. Den er altså i realiteten avlivet. På under ett år.

Samtidig er det liten tvil om at det er Facebook som har best forutsetninger for å lykkes med denne typen direktesendte videotjenester i en sosial form fremover.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Fjorårets snakkis: Meerkat var het på fjorårets SXSW. Slik har det ikke vært i år, skriver Magnus Brøyn. Foto: Frida Marie Grande.

A new cat on the block
Hvorfor det? Jo, for når teknologien i seg selv ikke er unik nok, dreier det seg fort om distribusjon og tilleggsfunksjonalitet i et bredere økosystem som gir økt rekkevidde. Kort fortalt; hvem kan på en enkel og intuitiv måte - ved hjelp av (push) notifications og andre funksjoner for spredning og distribusjon - nå flest brukere på en mest mulig integrert måte? Eksempelet med katta viser hvor raskt trendene skifter.

Den haltende katta fikk heller ikke nytt liv under årets SXSW, selv om den var fjorårets sjef i flokken. En av årets sessions, som det kalles, var nærmest til ære for fjorårets store snakkis. Den sesjonen omhandlet videotjenester som nettopp; Meerkat og Periscope. Alle i panelet var enig om én ting, og det er at katta kan erklæres død. Teknologidirektøren i Mashable uttrykte det veldig presist, da hun fortalte at Mashable utover våren, sommeren og høsten i fjor kjørte på med en lang rekke TV-sendinger - med lave skuldre - på både Meerkat og Periscope. I år prioriterer de nesten bare Facebook LIVE, og litt Periscope, mens (Meer)katta er avlivet.

 En ting har vi i hvert fall lært av katte-eksempelet. Og det er at det ikke er nok å være først. Du må også være størst. Eller i det minste best. Og da så mye bedre enn de andre, at manglende distribusjon og rekkevidde kan bygges opp over tid, mens de andre forsøker å klore ut øynene dine.

 Hvis ikke, må du gjerne mjaue og frese, men (Meer)katta maler ikke lengre. Det er i hvert fall helt sikkert.

Les også: Facebook satser på livestreaming