Denne påsken har det skjedd igjen – på skitur med familien blir jeg liggende sist i løypa, og jeg må virkelig bruke krefter på å holde følge med kone og barn på åtte og elleve år. Når jeg endelig kommer frem til der vi skal drikke kakao og spise nistepakken er jeg svett og sliten, mens de andre er helt uberørt av de siste åtte kilometerne. Jeg er i relativt god form, og jeg er sterkere enn de andre tre. Allikevel er jeg dødssliten etter en lang skitur, mens de andre ikke er det. Hvorfor er det sånn? Jeg tror jeg må innrømme at det ganske enkelt skyldes teknikk. I motsetning til meg har barna gått på langrennstrening og har lært seg å gå teknisk smartere. Jeg vet at jeg går ineffektivt og derfor sliter meg ut. Jeg bruker ressursene mine feil.

På samme måte er det med sosiale medier. Det går mye enklere med rett teknikk. Som selvlært på sosiale medier (fra før det egentlig fantes – jeg solgte reiser på Facebook i 2007), har jeg lært meg at det er ulike teknikker for de ulike plattformene. Og uten å utnytte disse går du helt glipp av plattformens egenart.

Jeg ser mange stillingsannonser som søker etter markedsførere og kommunikatører som «kan sosiale medier» Men, sosiale medier er ikke én felles disiplin. Om du klarer å selge budskapet på Facebook, er det ikke nødvendigvis sånn at du klarer å levere på Twitter.

Social Media Managers, community managers og hva de nå kalles til slutt må lære seg den enkelte plattformens egenart og utnytte denne. Det finnes en masse publiseringsverktøy som lar deg spare tid ved å publisere nøyaktig samme melding samtidig på LinkdIn, Twitter, Facebook og Instagram.

Er det så nøye’a? Ja, det er det. Ingen markedsførere ville vel kjørt eksakt samme lydspor i en radioreklame som i reklamefilmen for tv, allikevel velger de å kjøre nøyaktig samme tekst og bilde i en Facebook-oppdatering og som en Tweet. I tillegg til at det ser veldig uproft ut, så reduseres virkningen. En Facebook-oppdatering full av #hashtags #fra #Instragram oppfattes både av leserne og av algoritmen til Facebook som uinteressant, og du kommer ikke frem med budskapet ditt. Nå som rekkevidden til innleggene dine styres av algoritmer, og alle plattformene prioriterer innhold som er originalt på sin egen plattform. Vi ser det blant annet tydelig på hvordan Facebook løfter video lastet opp direkte i Facebook, mens linker til videoer på YouTube prioriteres ned. Det betyr at det koster deg enda mer å promotere innleggene dine enn det burde om du hadde brukt rett teknikk.

Som jeg sa til noen studenter på BI før påske – budskapet kan gjerne være det samme i alle kanaler, men gjennomføringen må være tilpasset den enkelte plattformen.

Om du fremdeles bruker hashtags på LinkedIn eller bilder i stående format på Twitter bør du nok vurdere om du ikke skal ta et kurs du også.

Nå som jeg ikke lenger er rådgiver og må ta betalt for rådene mine, så kommer det noen enkle og helt gratis råd her:

Hahstags funker kun på Twitter og Instagram. Facebook forsøkte å innføre dem, men de ble aldri en naturlig del av dialogen på Facebook. På LinkedIn har hashtags aldri vært brukt – så dropp dem!

Bilder fungerer som blikkfang i alle kanaler – men last opp bildet sammen med teksten, også når du linker til en webside. Du vet aldri hvordan den enkelte plattformen renderer bildet fra websiden – eller hvilket bilde som dukker opp. Det beste er om du faktisk bruker fem minutter på å tilpasse bildet til det optimale formatet for plattformen. Da slipper du – og jeg finner ikke på dette – at alt som synes i Twitter-feeden er skrittet til sjefen din. Det er bare i noen ytterst få bransjer dét er interessant

De fleste plattformene på sosiale medier gir deg mulighet til å koble seg til andre plattformer, slik at du automatisk kan publisere nøyaktig det samme på flere steder samtidig. La det være! Twitter-følgerne dine er ikke interessert i å få meldinger hver gang du har lastet opp et bilde på Facebook, og når Facebook-oppdateringen din er full av Twitter-tags (@enellerannen) og #hashtags ser du bare uproff ut

For å få litt ekstra drahjelp på Twitter er det å tagge andre Twitter-brukere et enkelt grep. Twitter-tags i Facebook-oppdateringer eller på LinkedIn gir ingen mening. La være!

Som sagt, alle plattformene prioriterer eget innhold. Skal du har visninger på videofilmen din, last den opp direkte i Facebook eller endog Twitter om den er kort nok. En link til YouTube gir ikke den samme rekkevidden, og du krever at leserne dine skal klikke en ekstra gang – i stedet for å få filmen vist automatisk i feeden.

Hold deg oppdatert – Det eneste vi vet med sikkerhet om de sosiale plattformene er at ting endrer seg. Akkurat når du trodde du hadde lært deg alle triksene skjer det noe nytt. Finn gode kilder til kunnskap, lær av de gode og hold deg oppdatert. Ikke hopp på enkle triks som sprer seg som virus (som påskens «notifications-bonanza» på Instagram)

Det viktigste rådet jeg allikevel vil gi er å sette deg inn i de ulike plattformenes egenart. Hva er det som gjør dem unike, og hvilket innhold fungerer best. Kanskje er det også forskjell på følgerne dine i de ulike kanalene også. En kunde jeg jobbet med oppdaget at de måtte kjøre helt ulik innholdsfilosofi på Twitter og Facebook – det som da respons og engasjement (og calls-to-action) i den ene kanalen, fungerte ikke i det hele tatt i den andre.

Jeg lurer på om jeg skal – i en alder av 42 – faktisk skal melde meg på et skikurs og lære meg teknikk. Om du fremdeles bruker hashtags på LinkedIn eller bilder i stående format på Twitter bør du nok vurdere om du ikke skal ta et kurs du også.