De glade amatører oppklarer.

Man skal ikke undervurdere verdien av ideer skapt rundt en samtale ved lunsjbordet. Tangberg i PR-byrået Polhem gir Venture Factory og meg det glatte lag i et innlegg fredag. Jeg må nesten starte med å si takk. Kritikk fra et et byrå som lever av å ta godt betalt fra annonsører for å fasilitere bloggsamarbeid er en god bekreftelse på at vi er inne på et spennende spor med Inzpire.me.

For å avklare forretningsmodellen først som sist: Vi belaster annonsør en service fee på 5 prosent ved innbetaling og blogger en service fee på 5 prosent ved utbetaling i forbindelse med transaksjoner. Å bruke inzpire.me ellers er helt gratis.

Jeg er enig med Tangberg i at automatisering ikke alltid er veien å gå, men jeg håper at vi kan være enige i at effektivisering er det. Å gjøre det lettere for annonsører og byråer å finne nye, spennende, og relevante bloggere i kanaler som Instagram og Snapchat. Å gjøre det lett å kontakte blogger med brief, budsjett og leveringstidspunkt. Å kunne håndtere alle samarbeid i et dashbord med oversikt over hvilke forespørsler man har sendt og hvilke som er fullført. Det tror jeg blir sett på som en fornuftig effektivisering av arbeid for de fleste som ønsker å jobbe med bloggere. Det kan kanskje også spare kundene til Polheim noen fakturerbare timer hvor budsjettet heller kunne gått til bloggere?

Tangberg skriver «For å få til et vellykket kommersielt blogginnlegg, er det nødvendig at både blogger og annonsør har tilstrekkelig med innsikt om hverandre. Spesielt rundt hva annonsøren ønsker å oppnå, men også en rekke av de retningslinjene som gjelder for bloggeren når det kommer til budskap, emneknagger, link til landingssider osv.» Igjen er jeg enig. Men ikke alle merkevarer trenger «et titalls» arrangementer i måneden med bloggere for at bloggerne skal forstå hva annonsøren prøver å oppnå. Det høres dyrt ut. Noen ganger holder det å sende en brief og kommunisere via en chat, som man fint kan gjøre på Inzpire.me.

I følge Tangberg fjerner vi altså faktorene som skal til for å få et suksessfullt samarbeid mellom annonsør og blogger. Slik jeg leser innlegget er disse faktorene fysiske møter i samme rom og kontant betaling. Det hadde vært en trist fremtid for bloggere og annonsører. Da satser jeg (bokstavelig talt) heller på en digital fremtid der alle bloggere kan få like muligheter til å få kommersielle oppdrag og annonsører kan ta gode beslutninger basert på en oversiktlig og transparent markedsplass.

«Man må snart forstå at bloggere ikke er et vanlig annonsemedium!» forteller Tangberg oss. Nettopp derfor er det ikke nødvendigvis et reklamebyrå som skal utforme budskapet på vegne av bloggere slik man gjør for mer tradisjonelle kanaler. Min erfaring som annonsør er at de beste samarbeidene med blogger oppstår når blogger forstår målsetningen og får relativt frie tøyler til å kommunisere med sine følgere slik de kjenner de best.

Siden lansering torsdag har mer enn 50 annonsører/byråer og 100 bloggere registrert profil på Inzpire.me. Det synes vi er en hyggelig start. Så hyggelig at jeg nesten tror vi i Venture Factory skal tilbringe mer tid rundt lunsjbordet. For øvrig består «byrågutta» i Venture Factory av 60 prosent kvinner.