Studenter har behov for å legge bort mobilen på skolen samtidig som norske og utenlandske bedrifter ønsker å nå studenter med mer målrettet markedsføring. Appen Hold har som mål å gjøre begge parter fornøyde. Konseptet er enkelt: Legg fra deg mobilen på skolen, og bli belønnet med tilbud og produkter når du har holdt deg unna en viss tidsperiode.

Trioen Maths Mathisen, Vinoth Vinaya og Florian Winder begynte å utvikle appen Hold under studietiden på Copenhagen Business School.

- Studenter er jo ikke kjent for å ha god råd, så det å få rabatter på produkter og tjenester er en motivasjon for å legge bort mobilen som ligger litt nærmer enn gode eksamenskarakterer om et halvt år. Samtidig vet vi at studenter er en attraktiv målgruppe for bedrifter, men stadig vanskeligere å nå fordi flere innstallerer Adblock og forsvinner fra tradisjonelle reklamekanaler, sier Mathisen. 

Mathisen forteller at appen skrus på når man er på skolens område. Fra man skrur den på registrerer den hvor langt tid studenten ikke bruker på mobilen. Tiden regnes om til poeng, og når brukeren har oppnådd en viss poengsum belønnes han eller hun med et spesialtilbud fra et utvalg bedriftspartnere som er invitert med inn i appen.

 - Gjennom bransjeeksklusivitet får bedriftene dermed et sted å snakke med en attraktiv målgruppe, uten konkurrenter og uten at det oppleves som «masete» reklame. Vi har gått etter produkter og tjenester studenter bruker mye, sier Vinoth.

Microsoft og Wasa er med på laget
Gründerne rapporterer at de har fått god respons både fra brukere og bedrifter, og slipper nå Hold som fullversjon i både App Store og senere i Google Play. Til tross for at appen foreløpig bare er blitt testet i en betaversjon blant studentene på BI, har flere merkevarer sagt ja til å bli med.

- Wasa, OneCall, Über, Nabobil, Personlig Almanakk, Microsoft er partnere som er klare nå ved lansering. Det har vært en lang vei fra faktisk klare å få booket opp et møte, til å få landet partnere. Det trengtes kanskje litt ekstra overbevisning siden vi fremdeles er studenter, og ikke har all verdens med erfaring. På den andre siden har det også vært et av salgsargumentene – appen er jo laget av studenter for studenter – og man har en god forståelse av hva studentene trenger og ønsker, sier Mathisen.

- Vi laget først en prototype på egenhånd, som vi presenterte for en internasjonal aktør. Da denne aktøren, samt to eksterne investorer viste interesse satset vi på å få lagd en fullverdig app. Med en partner ombord, ble det lettere å få møter, og lettere å skape troverdighet til applikasjonen.

Kan hentes på Narvesen
- Hvor mye må man være offline for å få noe av annonsørene?

- Du får poeng hvert 20 minutt du ikke er aktiv på telefonen. Disse poengene kan samles opp og brukes i vår markedsplass. Hold endrer studentenes persepsjon av markedsføring fra pushy til å føle bedriftene belønner dem gjennom gode tilbud.

Dersom studentene klarer å holde seg offline kan noen av tilbudene være som følger: En Wasa-sandwhich seks poeng, noe som tilsvarer to timer offline, mens en flaske mineralvann koster 15 poeng noe som tilsvarer fem timer offline, forteller Mathisen.

- Kan produktene hentes ut med en gang?

- Ja produktene kan hentes ut i nærmeste Narvesen.

- Hvorfor ønsker annonsørene å være med på dette, og gi bort gratis produkter, tror du?

- Partnerne når ut til en spisset målgruppe og skaper lojalitet. Studenter er blant de mest aktive i bruk av Adblocks, de ser lite lineær tv - de er med andre ord vanskelige å nå ut til, nå får bedriftene en direkte link mot studentene.

- Partnere kan spisse tilbudene sine. Bedriftene kan tilpasse tilbudene til hver enkelt skole gjennom et dashboard. Markedsføringen kan tilpasses etter frekvens, lokasjon, varighet og feedback. Annonsørene kan nå vite «hvem» som faktisk liker produktet uten å foreta en omfattende spørreundersøkelse. 

Kontaktet Kunnskapsdepartmentet
Gründerne har også kontaktet Kunnskapsdepartementet som flere ganger har adressert problemet med mobilbruk i skolen. Ifølge studier ved Georgia University tar studenter opp mer enn 60 prosent mer informasjon, og kan forbedre karakterene med opptil 30 prosent om de legger fra seg telefonen.

- Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har sagt at han ikke ønsker å løse problemet med mobilbruk i skolen gjennom et nasjonalt forbud. Vi tror mer på å premiere positiv handling, og resultatene så langt tyder på at en app som Hold kan være med å få til endring. Alle er enige som at mobiltelefonen stjeler tid, sier Mathisen.