I går ble det det norske startup-selskapet Socius tildelt 1,3 millioner kroner i forbindelse med «Angel Challenge», et workshop-basert investeringsprogram.

- Vi har brukt mye tid det siste halve året på å snakke med investorer. Med seieren i «Angel Challenge» får vi en investering på 1,3 millioner som sammen med investeringer fra 500 Startups og Raa Invest gjør at vi har fått inn de pengene vi trenger for å kunne gjennomføre planene våre. Så nå kan vi rette fokuset tilbake på kunder og produkter, sier gründer Frode Jensen til Kampanje.

Socius leverer et verktøy som lar medier bruke mikroinnhold fra sosiale medier for å dekke saker. Med verktøyet kan mediene vise frem den sosiale diskusjonen rundt sakene deres og kjøre sponsede historier sammen med annonsører. Dette gjør at mediene raskt kan dekke hendelser der de ikke har journalister eller fotografer.

Ved å la leserne interagere direkte på siden, som å spille av videoer og retweete enkeltposter, beholder man brukerene på sin nettside istedenfor å lede de ut til de sosiale mediene, og dermed økes tiden brukerne er på medienes nettsider.

- At 26 kompetente investorer har troen på oss som team og selskap er selvfølgelig veldig hyggelig. Disse investorene har et sterkt nettverk og bred erfaringer i det å bygge vekstbedrifter, noe vi skal dra nytte av når vi skal vokse, fortsetter Jensen.

Skal åpne avdeling i New York
Jensen forteller at hovedfokuset fremover vil være på salgssiden.

- I 2016 vil vi sette opp en avdeling i New York, som er hovedstaden for medieselskaper. Skandinavia og Tyskland er de to andre områdene vi vil fokusere på. Spesielt Skandinavia er interessant da folk her er veldig tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, dette gjelder også flere av mediene her.

Han sier videre at «planen er å bygge opp et teknisk team i Oslo og salgskontorer i New York og Tyskland».

- Produktet skal videreutvikles sammen med mediene, og vi har tanker om andre produkter som mediehusene kan bruke i deres omstilling fra print til digitalt.

«Utdanner» gründere og investorer
Når det gjelder konkurransen «Angel Challenge» er målet å utdanne nye engleinvestorer i det å gjøre en investering, og førstegangsgründere i prosessen for å hente inn en starkapital. Betegnelsen engleinvestorer er folk som investerer egne midler i tidlig fase, og gjerne tilfører kompetanse til bedriften i tillegg.

Det er Startup Norway som står bak initiativet «Angel Challenge». Selskapet har samlet 25 investorer (se liste nederst i saken) som alle har bidratt med en «medlemskontingent» på 50.000 kroner hver. I går ble gruppen gjennom avstemning enige om at det var Socius som skulle stikke av med potten. Det har vært en lang prosess.

- Dette har vært et pilotprosjekt. Vi startet med 80 påmeldte startups, av disse ble 20 valgt ut til en pittsjerunde. Engleinvestorene valgte ut ti, som deretter ble fem, og disse har gått gjennom et femukers program, forteller Yvonne Edseth, prosjektansvarlig i Startup Norway.

- Måtte takke nei
De fem utvalgte bedriftene har møtt engleinvestorene hver tirsdag kveld i fem uker. På møtene har de deltatt i workshops og holdt presentasjoner.  

- Investorene har lært mer om hvordan de kan gjøre gode investeringer, og gründerne har lært hvordan de kan selge seg inn bedre. Det har vært en læringsprosess for alle, forteller Edseth.

- Hvordan har dere fått tak i investorene?

- Vi har kontaktet noen, og andre har kontaktet oss. Det er faktisk 15 til som meldte interesse for å være med, men vi måtte takke nei fordi det ble for mange. De kan få være med i neste runde.

Blant engleinvestorene er Blant disse er Haavard Nord, som solgte selskapet sitt Trolltech til Nokia for 840 millioner kroner NOK, seriegründere Ivar Kroghrud og Ståle Løvbukten, og Anne Worsøe, som var ansvarlig for å bygge opp Nordic Innovation House i San Fransisco, og Sean Percival fra 500 Startups.

Her er resten av listen over engleinvestorene til Startup Norway: Kim Daniel Arthur, Thomas Berglund, Haavard Nord, Dag Asheim, Susanne Hannestad, Gisle Østereng, Mari Helmer, Per Baumann, Espen Grimstad, Olav Sylthe, Atle Dyrli, Geirr Lødemel Tvedt, Benjamin Sommer, Lars Klundby , Martin Bergan Hæreid, Børre Wennberg, Nickolai Milmar Ugland, Terje Landsgård, Stina Liland Nysæther, Grethe Viksaas, Christian Westerberg Thoresen, Bjørn Christensen og Sean Percival.