I går byttet Twitter ut stjernen, også kalt «favorittmarkering», med et hjerte.

Bakgrunnen for endringen forklares av produktsjef Akarshan Kuma i en pressemelding: - Vi erstatter stjerne-symbolet som har stått for favoritt med et hjertesymbol som står for like. Vi vil gjøre Twitter enklere å bruke, og vi innser at stjernen kan være forvirrende, særlig for nye brukere.

Videre i pressemeldingen heter det at Twitter har testet ut symbolet, og funnet at folk liker hjertet.

 Reaksjonene på Twitter har vært flere:

Nettstedet The Next Web har i dag gjennomført en undersøkelse hvor man kan stemme over hvorvidt man liker det nye symbolet eller ikke. Det er foreløpig i overkant av 3000 mennesker som har stemt, og 73 prosent av dem foretrekker stjernen. 

 Et av flere nye grep
Twitter har vært i hardt vær det siste året. Selskapet har ikke innfridd investorenes forventninger til brukervekst, som er på i overkant av 300 millioner kroner, og i juli gikk tidligere administrerende direktør Dick Costolo av som følge av flere feilslåtte forsøk på å gjøre Twitter mer attraktiv.

Les mer herHer er Twitters nye håp

En av de første tingene Jack Dorsey gjorde som ny Twitter-sjef var å kutte deler av arbeidsstyrken.

Les mer her: Store jobbkutt i Twitter

Twitter har det siste året gjort flere grep for å øke populariteten.blant annet å innføre livestrømming-tjenesten Periscope og fjerne tegngrensen på direktemeldinger

- Bekymret for diskusjonen
Det siste som føyer seg i rekken av endringer, er hjertet som har erstattet stjernen. Kristin Grøntoft, som jobber med sosiale medier i Aftenposten, mener det er helt nødvendig at Twitter gjør nye grep.

- I øyeblikket mangler Twitter kjærlighet fra brukerne, for å si det litt enkelt. Mens brukerne liker å snakke med venner på Facebook, «hjerter» vakre ting på Insta og elsker de morsomme mulighetene på Snap, er Twitter nyhetsfokusert, teknisk og ganske sjarmløst. Selv elsker jeg Twitter, men innser at det er komplisert opplevelse for nye brukere. Dette kan forenkle inngangen for nye brukere, i alle fall i teorien. 

Grøntoft ser også ulemper med utbyttingen: 

- Som «gammel» bruker er jeg bekymret for at hjerter og hygge skal gå på bekostning av faglig diskusjon, men det er spennende at de prøver ut noe nytt. Jeg reagerer negativt på at det har tilbakevirkende kraft, da er det mange stjerner jeg aldri hadde satt. 

Tror mer må til for å øke popularitet
Grøntoft er ikke i tvil om at hjertet er mye enklere å forstå og kommunisere med enn stjernen. 

- Hjerter er enkelt. Det er gjenkjennbart først og fremst fra Instagram, men også fra Pinterest. Et hjerte er en ukomplisert markering, det viser aksept eller at man liker noe godt, og det er ingen tvil om at det er ment som en positiv bekreftelse.

Hun mener stjernen til tider har skapt forvirring hos publikum.

- Favorittmarkeringen har alltid hatt dobbel bunn, og etter hvert kunne bruken være alt fra at man var enig med noen til en høflig markering av at «nå avslutter vi denne meningsutvekslingen». Mange har nok vært usikre på hvordan de skulle bruke det. Det blir utvilsomt mye enklere nå.

- Tror du dette fører til at flere bruker Twitter?

- Jeg er usikker på om dette hjelper Twitter og venter spent på de første målingene på bruken av hjerter. Endringen kommer noen år for sent i forhold til at Instagram har vokst og Snapchat har vunnet brukernes hjerter, mens Twitter har sittet på gjerdet når det gjelder utvikling.

Hun legger til: 

- Nå risikerer de at en del gamle brukere blir mindre aktive, samtidig som de ikke nødvendigvis får inn nye. På den annen side – vi som er «gamle» brukere kommer til å vende oss til dette, og hvis nye brukere lett tar hjertene i bruk, kan det snu en dårlig trend for Twitter. Personlig tror jeg at de må ta flere grep, Det må bli lettere for folk å komme inn i økosystemet og finne fagfolk de vil følge, og kanskje trengs det litt uhøytidelig underholdning også, Snapchat vinner tross alt på enkelthet, sjarm og morsomme muligheter.