I går presenterte Schibsted sin nye konsernmodell og planene og endringene som skal gjøre om Schibsted til et enda mer fremtidsrettet medie- og teknologiselskap.

Les også: Hun skal skape fremtidens Schibsted

Noen av endringene er at Frode Eilertsen og Christian Printzell Halvorsen går ut av konsernledelsen, samtidig som det åpnes for nye jobber for Sondre Gravir, Tina Stiegler og Terje Seljeseth. Selskapet deles i tillegg opp i fire nasjonale og internasjonale økosystemer.

Men den kanskje største nyheten var at produkt- og tekonologidirektør Frode Eilertsen skal lede et nytt initiativ innenfor Schibsted-konsernet. Han skal utvikle en «Unicorn Lab» for konsernet som kan «identifisere, finansiere, utvikle og rulle ut vekstselskaper med stort potensial».

I dag sier Eilertsen at Schibsted allerede har produsert frem flere «Unicorns», som er et begrep bruk av venturekapitalmiljøer i USA for å beskrive selskaper som har gått fra null til en markedsverdi på en milliard dollar. Eksempler på dette i dag er selskaper som Airbnb og Über.

Les også: Schibsted-topp skal finne «nye» Airbnb og Über

- Det er to måter å se på Schibsteds eventyrlige reise i forhold til våre nye økosystemer og det er at enten er rubrikkmarkedsplasser som Finn, Blocket, Leboncoin og så videre en «once in a lifetime opportunity» for Schibsted, eller at rubrikkmarkedsplasser er den første av mange unicorns som ble startet og polert i Skandinavia for så å bli rullet ut globalt. Vi tror på det siste, og en Unicorn Lab er en måte å forsøke å utnytte de unike mulighetene som Schibsteds posisjon muliggjør, sier Eilertsen til Kampanje.

- Finnes det enkeltselskaper i Schibsted-sfæren i dag som kvalifiserer til å være en unicorn?

- Ja det er det og som vi ser i aksjeanalytikernes «sum of the parts»-analyser så kvalifiserer vel både Finn, Blocket, og Leboncoin som unicorns, og vi har andre land som beveger seg oppover kurven mot unicorn-status, som f.eks. Spania, Brasil, og etterhvert også andre land som Italia, sier Eilertsen.

Han mener likevel at det er viktigere å se disse tjenestene i et større perspektiv da Schibsteds mange rubrikkselskaper er kloninger av den svenske rubrikktjenesten Blocket.

- Jeg mener det er riktigere å legge alle sammen, og regne det som en unicorn: En imponerende, fantastisk unicorn på høyde med store unicorns i Silicon Valley.

Selv har han fortid som både gründer og venturekapitalist fra sine år i USA der han jobbet før han kom til Schibsted.

- Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg hadde gitt alt for å få muligheten til å bygge ny virksomhet på toppen av et slikt fundament som Schibsted er, sier han.

Han mener de nye arbeidsoppgavene ikke vil være mulig å kombinere med de operasjonelle arbeidsoppgavene som ligger i en stilling i konsernledelsen.

- I forhold til timing er intensjonen å utarbeide en komplett plan de kommende tre-fire månedene. Her kommer vi til å jobbe åpent og tett med norske og globale innovasjonsmiljøer. Basert på dette kan vi bli mye mer konkrete både hva gjelder timing av både initielle Unicorns Lab-selskaper, suksesskriterier og konkrete ambisjonsnivå, sier han.

At han nå går ut av konsernledelsen tar han ikke så tungt.

- Dette er verken forfremmelse eller degradering i forhold til tidligere rolle, men i stedet en videreføring av tidligere roller i en naturlig tredje fase av et lengre løp for å gjøre Scibsted til en global internett- og innovasjonsaktør, sier han om hvordan han opplever å gå ut av konsernledelsen som han har vært en del av siden våren 2013.

Eilertsen sier planen med den nye «Unicorn Lab» er å både fungere som en inkubator som bidrar med nettverk og kompetanse, men også sikre en finansieringsstruktur.

- Dette er ikke bare en liten inkubator greie. Det er «ende-til-ende» fremtidig vekst-bygging og det er det som er spennende. Kombinasjonen av en unik «Unicorn Lab» med et rigg som muliggjør hurtig, global utrulling, sier han.