De digitale inntektene til landets største mediekonsern Schibsted faller tungt og for landets desidert største nettavis er det kommet en ny hverdag med sviktende digitalinntekter, nedbemanninger og kutt. Tidligere i dag ble landets største nettavis også felt Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å svekke skillet mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.

Les også: Felt i PFU – «Vi kan gjøre dette bedre»

Nå venter alle på når VG og resten av Schibsted-konsernet skal slå tilbake i det nye, digitale og programmatiske annonsemarkedet for å bedre møte konkurransen fra spesielt Facebook og Google. Men tiden begynner å løpe for mannen hele Schibsted nå sitter sin lit til, Schibsteds strategidirektør Frode Eilertsen.

- Jeg jobber ikke 40-timersuker for tiden, nei, sier Frode Eilertsen i Schibsted.

I dag deltok Eilertsen på en større paneldebatt i regi av Mediebyråforeningen på Latter i Oslo der han blant annet møtte Google-sjef Jan Grønbech og den nye, norske Facebook-sjefen Rune Paulseth for å snakke om programmatiske kjøp og salg av annonser. Eilertsen innrømmet at det begynner å haste med å få lansert bedre digitale og programmatiske annonseprodukter.

- Det er klart det haster litt, men vi har tid og vi skal ikke gjøre noe dumt. Når vi snakker om innlogging kunne vi brukt markedsmakten vår og innført innloggingsmur. Det tror jeg hadde fungert usedvanlig dårlig og vært lite smart kommersielt og lite i tråd med våre verdier. Vi må gjøre oss fortjent til dette, sier Eilertsen.

Digitalomsetningen faller
Siden februar har Schibsted og Eilertsen gradvis trappet opp utviklingstakten for å kunne delta i det digitale annonsekappløpet mot de amerikanske IT-gigantene.   Over 100 tekniske utviklere på forskjellige steder i verden jobber på spreng med å utvikle teknologier og løsninger som skal lokke annonsørene tilbake til Schibsteds annonseprodukter i større grad. 

For overgangen til mer og mer automatiserte kjøp og salg av digitalreklame begynner nemlig smerte i Schibsted-huset og særlig VG har fått en solid smell i 2015.  Tapet av store annonsekontrakter på grunn av et mangelfullt programmatisk produkt slår nå inn på digitalinntektene i VG som faller med 40 millioner kroner i første halvår i år sammenlignet med samme periode i 2014, en nedgang på 11 prosent. I andre kvartal falt inntektene på nett med hele 16 prosent og nå varsler VG-konsernet innsparinger og oppsigelser og det spekuleres i kutt i størrelsesorden 30-60 millioner kroner.

Les også: Schibsted ansetter 100 nye teknologer

Alvorlig på Latter:

Fem medietopper diskuterte på Mediebyrådagen medieutviklingen og programmatisk på Latter. Men da samtalen penslet inn på annonseutviklingen ble det mer alvorlig. Fra ventre Harald Strømme, Rune Paulseth, Jan Grønbech, Are Stokstad og Frode Eilertsen.

- Vi er foran skjema
Til Kampanje røper Eilertsen nå at Schibsted er klare til å lansere sine første, programmatiske produkter hvert øyeblikk.

- VG kommer snart med sin første løsning for geografisk målretting også går vi om få dager live med en selvbetjeningsløsning for små og mellomstore virksomheter på Leboncoin i Frankrike som første marked. Her er vi foran skjema, sier Frode Eilertsen til Kampanje.

- Men når kommer geoløsningen til VG?

- Av respekt for Per Håkon Fasting (konserndirektør for annonse i Schibsted, red. anm.) så får han gjøre den kommersielle vurderingen. Løsningen ble levert til VG for en måned siden også sitter de nå og lærer seg den og tester, sier.

Eilertsen og resten av Schibsted-ledelsen legger i disse dager det de kaller «et veikart for utrullingen» av de nye og mer målrettede annonseproduktene.

- Det kommer veldig mye i første og andre kvartal neste år. Kjønn og alder kommer tidlig neste år i januar, sier han.

- Har du sommeren 2016 de produktene du så for deg da dere gikk ut med planene i februar?

- Ja og mer til, sier han.

- Alle henger etter Facebook
Fallet i annonseinntekter digitalt i VG mener han skyldes «en kombinasjon av flere ting» og viser til markedsandelen VG har hatt på mobilen «var uforholdsmessig høy» og at Schibsted har hatt «behov for å levere bedre annonseløsninger».

- Det handler om mer målrettede annonser som geografi og alder og kjønn, men også mer presis målretting som intensjon. I tillegg må vi også levere mer intelligent på tvers av plattformer og her er det bare å ta av seg hatten for Facebook. De har gjort en fantastisk jobb og her er egentlig alle andre etter også Google, sier Eilertsen.

Eilertsen sier at det «jobbes knallhardt» i Schibsted for å møte konkurransen, men en ting er viktig enn alt annet:

- Vi prøver virkelig ikke å være kortsiktige. Prøver man å ta grep som ikke er i brukerens interesse så går det fort galt. Dette er fokuset nå. VG som produkt må gi brukerne en verdiøkning og en grunn til å logge seg inn, sier han.

- Vi er utålmodige
På Mediebyrådagen kunne Eilertsen fortelle at innloggingsgraden på Finn.no nå er på over 50 prosent, mens den på VG er over 30 prosent. Men arbeidet med å bygge opp de nye annonseproduktene og samle inn og strukturere dataen har tatt tid. Samtidig har konkurrenter som Aller, Dagbladet, Nettavisen og TV 2 gått til Google og lagt eggene i kurven til søkekjempen.

Les også: - Markedet drives ikke av Schibsted

- Er dere veldig utålmodige nå i Schibsted?

- Det er klart det. Vi har pushet veldig på og all honnør til teamet i London som droppet sommerferien for å få dette aksellerert og lansert et kvartal før, sier han.

- Er det timer eller dager hvor du tenker vi skulle gått med Google i stedet?

- Nei, faktisk ikke. Da hadde jeg heller gått med en start-up. Facebook og Google har fantastiske løsninger. Men jeg tror det er plass nok til en tredje løsning og jeg er veldig bekymret for journalistikk hvis det ikke finnes en plattform som også skaper originalt innhold. Det er ikke noe tabloid svar, men det er et veldig ærlig svar, sier Eilertsen til Kampanje.

Nærmer seg lansering:

Schibsted-direktør for strategi og digital transformasjon Frode Eilertsen merker presset på å komme ut på markedet med nye og mer målrettede annonseløsninger. - Jeg jobber ikke 40-timersuker for tiden, nei, smiler han.