Even Heggernes jobbet fire år i den globale uteietjenesten Airbnb, hvor han var Norden-ansvarlig. Det er her han tatt med seg filosofien om at det er viktigere å ta vare på de eksisterende kundene, enn stadig skaffe seg nye.

- Fremtidens markedsføringskanal er kundesenteret. Jeg tror måten å håndtere brukerne på en seriøs, proff og vennlig måte, vil gi virksomhetene så pass mye ekstra goodwill at de vil bli vinnere. Det er utrolig viktig at både de som leier og utleiere får tillit til oss, mener han.

Fremtidens delingsmodeller
Det er flere utfordringer ved å tilby privatbiler i utleiemarkedet. Nabobil har løst forsikringsproblematikken gjennom en forsikringsavtale som dekker opptil én million kroner for utleier. Den som leier må imidlertid regne med å betale 12.000 kroner i egenandel hvis ulykken er ute. Når det gjelder betaling og skatt, tar selskapet ansvaret for betalingsformidlingen, men utleier må uansett regne med å skatte på inntekter som rangerer mellom 20.000 og 50.000,- året.

Alt over 50.000 kroner pr. år er i tillegg MVA-pliktig.

- Prisene settes av utleier selv. De må selv ha en føling for hva man kan ta. Uansett er dette bygd på tilbud og etterspørsel. Vi tror at det er sesonger for utleie også i dette markedet, for eksempel i julen og om sommeren, hvor det vil være mulig å ta høyere pris, sier han og spår at fremtidens eiermodeller kommer til å gå i oppløsning.

Det har liten hensikt å eie et produkt man bruker sjelden eller aldri, mener Heggernes.

- Bil er jo verdens dårligste investering. Den faller fort i verdi og står stille 95 prosent av tiden. Jeg tror at bilutleie treffer en nerve i markedet, ikke minst i forhold til ungdom som vokser opp i dag. Dette er voksne som aldri kommer til å eie en tv, og slett ikke ser blingverdien i å eie et digert kjøretøy. Det viktigste er jo heller å vise frem opplevelsene, gjennom bilder. Man vil heller vise til verden at man er en kul type, mener han.

Ikke unikt
Både Nabobil og Airbnb er tjenester som knytter sammen eiere og leiere som vil leie private eiendeler. Hos Airbnb leier brukerne rom, leiligheter eller hus fra lokale vertskap. Selskapet tar tre prosent i serviceavgift.

Nabobil er ingen unik idé, blant annet finnes det en dansk tjeneste som heter MinBilDinBil.dk som er i ferd med å lansere i Norge. Amerikanere har blant annet Getaround.com. Den danske samkjøringstjenesten Gomore har har mer enn 5000 biler som leies ut av private. Den danske tjenesten ble lansert i Norge i forrige måned.

Nabobil startet også virksomheten for én måned siden og har i skrivende stund over 1.000 biler, samt 5.000 brukere av tjenesten som i utgangspunktet er en utfordrer i leiemarkedet for biler. Nordmennene tjener penger på å ta 20 prosent i forsikring- og serviceavgift.

- Vi kommer til å være på et helt annet sted om seks måneder enn der vi er i dag. Det vil skje helt irrelevant av utleiemarkedet. Vi skal endre på brukervaner og kommer til å gjøre kaka større, sier han skråsikkert.

Kun PR
Heggernes er ikke gründer av tjenesten. De finnes tre utviklere og en designer som er medgründere. De har alle arbeidet med dette på kveldstid siden mars i år. Heggernes ble hentet inn fordi på grunn av Airbnb-bakgrunnen og er allerede godt inne i bilmetaforene; det er snakker både om å sette kundene i førersetet som ambassadører, og tråkke på gassen når det gjelder satsing.

Det innebærer imidlertid ikke satsing på massiv betalt markedsføring i en startfase. Han ønsker heller å snakke om tjenesten, blant annet gjennom Kampanje.

- Vi skal ikke kjøpe markedsføring i tradisjonelle mediekanaler nå. Sosiale medier er viktige. Der har vi kontakt med kundene våre. Vi må lære av bookingtjenesten vår og lytte til brukerne som gir feedback. Det skal være enkelt for dem å bruke produktet vårt, men det er klart vanskelig å se hva som skjer rundt neste sving. Med sterk vekst må vi unngå å bli stresset ved nye utfordrringer, sier han og mener å ha fått god erfaring med dette fra Airbnb.

Han er smertelig klar over at det vil være en atskillig større utfordring å gi tilbakemeldinger og hente feedback når konseptet vokser. Eiere av 25.000 biler kontra 1.000 kjøretøy er stor forskjell. Det var registrert 2.5 millioner personbiler i fjor, ifølge SSB. Kaprer selskapet kun én prosent av alle de registrerte bilene vil de allerede ha passert 25.000 biler i utleiestallen.

Godt for miljøet?
Heggernes mener man også trenger en viss porsjon idealisme for å drive en slik tjeneste. Færre antall biler vil selvsagt gavne miljøet. Dermed fremstår de som en konkurrent til bilprodusentene, i tillegg til bilutleiefirmaer.

Hvis én delt bil kan erstatte opp til 13 produserte biler, vil det bli bygget færre biler fremover. Det hadde jo vært en fordel, mener han og føyser av argumentet at mer bilbruk vil føre til større utslipp.

- Det er ikke bare selve bilbruken som er problemet. Produksjon og avhending står for 40 prosent av de totale utslippene i bilnæringen, hevder han.

Men det er først og fremst bygging av den norske tjenesten de fokuserer på. Nabolandene kan muligens komme etter hvert, og kanskje også andre utleieområder.

- Det vil være galskap å drive masse trafikk til siten vår nå. Vi har ikke behov for et lass nye kunder hvis vi ikke klarer å ta vare på de eksisterende. Vi må prøve å få til at den store andelen skjer organisk, sier han.