Da Snapchat-sjefen Evan Spiegel gjestet reklamefestivalen Cannes Lions i juni var det med et budkskap om at videoens fremtid på mobilen er vertikal, ikke horisontal.

- Vi har funnet ut at ingen roterer mobilen sin, sa Spiegel fra scenen.

Les mer: Derfor er Snapchat-fremtiden vertikal

Spiegel har ikke fått helt rett ennå, men teknologinettstedet Mashable er blant dem som beveger seg i samme retning når de denne uken lanserte sin første artikkel med vertikalvideo. Formatet er ment å fylle hele skjermen når leserne er på mobil, uten at leserne må holde mobilen horisontalt.

- Mobiltelefoner er den dominerende plattformen for innholdskonsum hos den unge, digitale generasjonen, og med vår nye vertikale videospiller, gir vi video til våre tilhengere i et format som er tilpasset og naturlig for mobilen, sier produktsjef Darren Tome i Mashable til Adweek.

- Må forholde seg til det
Digitalredaktør Ola Stenberg i VG ser ikke bort fra at formatet vil gjøre seg gjeldende også her hjemme.

- Det er åpenbart at vertikalvideo er noe man nå må forholde seg til nå. Apper som Snapchat, Periscope og Merkaat viser hvor godt det kan fungere. Og det er vel en årsak til at eksempelvis Periscope inntil videre holder på vertikalformatet som eneste mulighet. Alt handler om best mulig brukeropplevelse, og når man vet at de fleste holder mobilen med én hånd står det formatet godt. Nå er det også slått fast av Snapchat at de har veldig mye bedre seertid på vertikal-annonser, sier han til Kampanje.

Det noe utskjelte formatet er dermed i ferd med å få sin revansje, mener Stenberg.

- Det var en tid da man lo av dem som ikke snudde mobilen, for da gjorde man det feil. Siden den gang har brukervanene endret seg drastisk. Der YouTube har vært et sted hvor «vertikal-fotografene» virkelig har fått gjennomgå, tilpasser tjenesten seg nå etter slike videoer. Det er imidlertid stor forskjell på hva som fungerer best til hvilken type innhold. Jeg ønsker for eksempel ikke å se en fotballkamp på mobilen vertikalt, sier han.

Tror på korte snutter
- Jeg mener vi bare er i startgropen av store endringer for hvordan vi konsumerer video. Her er det ingen tvil om at Snapchat har gått foran, og jeg tror det vil være veldig dumt å ikke leke med vertikalformatet om man driver med videoproduksjon. 

I tillegg til vertikalvideo, tror Stenberg at såkalte gif-animasjoner, få sekunder lange videosnutter, kan få sin naturlige plass på nettavisene.

- Det er et eksempel på hvordan man kan konsumere nyheter på en annerledes måte, med kortere videoer støttet av tekst. For generasjoner som er vokst opp med 10-20 sekunder lange videoer på Instagram, Snaphchat og Facebook, vil det oppfattes som et helt naturlig format. Jeg tror for eksempel måten vi produserer videonyheter på i dag vil bli utfordret.