LinkedIn la fram sitt resultat for andre kvartal i går kveld norsk tid.

- LinkedIn-kursen spratt opp i den såkalte etterhandelen i går kveld, men etter bare to timer var de kraftig tilbake. Kursen varierte mellom 261 og 207 dollar.  Jeg synes både Twitter og LinkedIn fremstår som uprofesjonelle i måten de kommuniserer på, først fyker aksjekursen i været, men når man ser nærmere på tallene ser det ikke så bra ut og den faller raskt tilbake igjen. LinkedIn endte ned nesten fem prosent i etterhandelen i går og vil nok falle når børsen åpner i dag, sier strategidirektør Espen Grimmert i Iprospect til Kampanje.

Les også: - Facebook stormer mot én milliard brukere

Les også: - Twitter kommer til å stupe

- En mygg i annonsemarkedet
Som Twitter har LinkedIn pen vekst i inntektene, men sliter med brukerne. Inntektsveksten var på hele 33 prosent til 711,7 millioner dollar siste kvartal.

- LinkedIn har altså langt høyere inntekter enn Twitter som så vidt passerte 500 millioner.  Men LinkedIn er en mygg i annonsemarkedet, de henter kun 20 prosent av inntektene herfra. 62 prosent av omsetningen kommer fra rekrutteringsløsningene, mens 18 prosent er fra abonnementsordninger. De har altså en andel brukerinntekter som norske nettaviser vil misunne de kraftig, sier Grimmert.

Lav brukervekst
Trolig kommer mye av veksten fremover også fra brukerne.

- I april gjorde de et veldig spennende kjøp av Lynda.com for 1,5 milliarder dollar. På Lynda finner tusenvis av online kurs innen alt fra webdesign til finans – brukerne får tilgang til alt fra 20$ i måneden. Et Spotify innen opplæring med andre ord, med stort potensial for kraftig vekst, spår Grimmert.

 Med det butter når det gjelder antall brukere, påpeker han.

- Siste kvartal er antall profiler opp fra 364 til 380 millioner, men LinkedIn har kun 97 millioner unike brukere i måneden, det samme tallet som i første kvartal. Andelen av medlemmene som faktisk besøker Linkedin går altså ned, det er svakt.  LinkedIn tallene blir ennå svakere når vi holder Kina utenfor. De har gått fra fire til ti  millioner medlemmer i Kina det siste året. En spennende satsing, både Facebook og Twitter er jo blokkert i Kina, men når LinkedIn vokser sterkt i Kina, og har uendret antall brukere totalt, betyr det trøbbel i resten av verden, sier han.

Må se opp for Facebook
LinkedIn må også forberede seg på å bli utfordret sterkere av Facebook, tror Grimmert.

- Facebook tester nå i New Zeeland søkefunksjonalitet ala LinkedIn hvor du kan tagge profilen din med hvilke kunnskaper du har. En advokat kan for eksempel si at hun er ekspert på avtalerett  Det er ikke tvil om at LinkedIn får kamp av Facebook på stillingsmarkedet. For kunder har vi kjørt stillingsannonser parallelt på LinkedIn og Facebook, med best resultater på Facebook, forteller strategidirektøren.

Les også: - Facebook vil bli mer verdt enn Google

Mener bedriftene må skjerpe seg
Men LinkedIn er etter Grimmerts mening et robust og godt selskap som de fleste norske bedrifter tar altfor lite alvorlig.

- Som annonsekanal er det for de færreste veldig viktig, men nesten alle virksomheter kan vinne mye ved at de ansatte lærer seg å bruke LinkedIn rett. Det er et nettsted for å ta vare på nettverket sitt og for faglige oppdateringer. Her regner jeg med at de vil bli stadig sterkere ved tettere integrasjon av de oppkjøpte bedriftene Slideshare og Lynda.com