– Kunstig intelligens gir muligheter vi som samfunn bør dra nytte av, men vi kan ikke overlate utviklingen til store internasjonale tech-selskaper alene. En satsing på utvikling av nasjonale språkmodeller er nødvendig for at vi i fremtiden skal kunne kommunisere med maskiner som forstår norsk og samisk språk og kultur, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

Regjeringen foreslår at 20 millioner kroner går til Nasjonalbiblioteket, som skal trene, oppdatere og gjøre tilgjengelig språkmodeller som andre kan bruke til å utvikle KI-baserte verktøy.

Les også: Meta får kritikk av kulturministeren: - Svarer ikke godt for seg

Videre foreslår regjeringen at 20 millioner kroner skal gå til finansiering av regnekraft til trening av modellene, levert av det statlige tungregneselskapet Sigma2 AS, som er eid av Sikt – Kunnskapssektorens tjenesteleverandør.

– Nå bygger vi nødvendig teknologisk infrastruktur for kunstig intelligens, slik at norsk næringsliv og offentlig sektor kan utvikle tjenester på våre egne språk. Digital bruk av norsk og samisk er avgjørende for å bevare dem som levende og samfunnsbærende språk. Hvis ikke vi tar dette ansvaret selv, er det ingen andre som kommer til å gjøre det for oss, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).

Les ogs: Kulturministeren i dialog med Snapchat, Tiktok, Google og Meta

Språkmodeller fra internasjonale teknologiselskaper, som ligger til grunn for tjenester som ChatGPT, er lite trent på norsk materiale og har derfor ikke god nok kjennskap til norsk og samisk språk og norske forhold. Språkmodeller som derimot er trent på norsk og samisk innhold vil kunne danne grunnlaget for KI-verktøy som er bedre tilpasset bruk på norske arbeidsplasser, i norsk skole og utdanning.

Med denne satsingen fremmer regjeringen teknologiutvikling og innovasjon, samtidig som norsk og samisk språk og kultur styrkes. Slik ønsker regjeringen å ta i bruk KI på en måte som kommer innbyggerne og samfunnet til gode.