Denne helgen markerer en historisk milepæl. Da blir nemlig hjemmekampene til jentene i Fana Il Fotball tilgjengelige for det norske TV-publikummet. Og for første gang vises nesten alle kampene i kvinnenes 2. divisjon på TV. Den tilsvarende serien for menn, PostNord-ligaen, har blitt TV-overført i flere år.

Ny strømmeteknologi er i ferd med å tette TV-gapet mellom kvinne- og herreidretten. Det er på høy tid. 

Denne høsten åpnet Bergen kommune for at det kan strømmes fra kvinnenes hjemmekamper på Nesttun idrettsplass. Dermed følger de etter en rekke andre storkommuner som Stavanger og Trondheim.

Per i dag har vi i MyGame montert sportskameraer på 25 fotballstadioner tilknyttet lagene som spiller i 2. divisjon kvinner. Det har vi gjort i samarbeid med vår mediepartner TV 2 og rettighetseier Norges Fotballforbund. Vi dekker nå de aller fleste av ligaens hjemmekamper på TV.   

Etter at idrettens nye nasjonale retningslinjer for strømming ble vedtatt for snart ett år siden, har over 150 norske kommuner åpnet for strømming av idrett innenfor retningslinjene til Norges idrettsforbund. Over 10 000 kamper er blitt strømmet, kamper som ellers ikke ville ha kvalifisert for tradisjonelle TV-sendinger – fordi det hadde vært for dyrt å produsere dem. Utviklingen skaper en helt ny dynamikk i rettighetsmarkedet, og er parallell til den vi ser i resten av Europa og USA: Stadig flere toppdivisjoner blir TV-sendt uavhengig av kjønn.

Produksjoner av sportssendinger med ny teknologi (fastmonterte, automatiserte kameraer), utgjør ca. en tidel av det man tradisjonelt er vant til. Jo flere kamper mediehusene strømmer, jo bedre økonomi vil man sikre per kamera. For mediehusene er det derfor blitt like viktig å sikre seg kvinnerettigheter som herrerettigheter.

Innen herreidrett har det tradisjonelle TV-rettighetsmarkedet lenge kommersialisert på flere divisjoner enn bare elitenivået. Spesielt gjelder dette innenfor fotball. Begge de øverste divisjonene under Eliteserien i Norge – OBOS-ligaen og PostNord-ligaen – har blitt TV-sendt i flere år. Med økt TV-dekning for tilsvarende divisjoner i kvinnenes ligaer, forventer vi at økt kommersialiseringen følge etter.

En av de tydeligste trendene i det internasjonale sportsmarkedet er at sponsorer flytter mer penger over på kvinnefotball. Det er også kvinnefotballen som øker mest i publikumstall på verdensbasis. Og det er gledelig å konstatere at utenlandske investorer også har vist interesse for de øverste nivåene av norsk kvinnefotball.

Med mer TV-tid vil det kommersielle gapet mellom kvinner og menn i idretten sakte, men sikkert lukkes