- Jeg var tydelig overfor Meta-sjefen på at jeg syns de bør be om samtykke fra brukerne før de bruker innholdet vårt til KI-trening. Hvis ikke de gjør det, var jeg like tydelig på at jeg syns de bør gjøre reservasjonsløsningen bedre og enklere tilgjengelig, sier digitaliseringsminister, Karianne Tung, i en pressemelding. 

Digitaliseringsministeren møtte mandag Meta-topp Nick Clegg for å diskutere selskapets omstridte plan om å trene kunstig intelligens (KI) på brukeres innhold.

Reaksjonene har vært sterke etter at Meta først varslet at de ville forbedre selskapets kunstig intelligens-verktøy uten å hente inn samtykke fra brukerne. 

En som har reagert spesielt hardt er KI-forsker Inga Strümke som har gått ut og oppfordret nordmenn til å slette kontoene sine på Metas plattformer.

- Jeg tenker at nå må vi gi Meta fingeren, fordi Meta gir oss fingeren. Nå sletter jeg Facebook-profilen min før 26. juni, sa Strümke til TV 2.

TIl Kampanje sier digitaliseringsministeren at regjeringen i dag diskuterte hvordan Meta bruker innhold på deres plattformer til trening av kunstig intelligens og hvordan brukerne skal kunne reservere seg mot dette.

- Selv om Meta mener at de følger den samme praksisen som andre KI-selskaper, så understreket jeg at Facebook og Instagram er så integrert i dagliglivet til mange av oss at vi faktisk har høyere forventninger til dem enn at de går for en minimumsløsning, fortsetter Tung i meldingen.

Hun mener det er en forutsetning at data samles inn på en tillitsskapende måte.

- Derfor syns jeg det er bra at Meta nå har utsatt fristen for reservasjon, og at de er i dialog med de europeiske datatilsynene på hvordan de løser dette på en best mulig måte og innenfor vårt europeiske regelverk.

Digitaliseringsministeren hyller likevel Metas initiativ om å utsette fristen for reservasjonen om KI-bruken.

– De er i dialog med de europeiske datatilsynene på hvordan de løser dette på en best mulig måte og innenfor vårt europeiske regelverk, sier hun i en melding. 

Meta skulle etter planen begynne å KI-treningen fra 26. juni, men utsatte datoen etter en forespørsel fra det irske datatilsynet. Det norske datatilsynet har også levert en klage på Metas KI-planer.

Les også: Meta utsetter omstridt KI-praksis i Europa