Det skriver Microsoft Norge i en pressemelding onsdag denne uken.

Ifølge deres årlige Work Trend Index-rapport, som lanseres i samarbeid med Linkedin, bruker nå de fleste kunnskapsarbeidere KI i sin arbeidshverdag. Funnene fra rapporten viser imidlertid at KI-bruken først og fremst er noe de ansatte tar i egne hender – på eget initiativ

Over halvparten av respondentene ønsker heller ikke å innrømme at de bruker KI i arbeidet med viktige oppgaver. Grunnen til dette handler delvis om at de bekymrer seg for at det kan få dem til å fremstå som utbyttbare.  

- Virksomheter der dette er tilfelle, går glipp av gevinstene som kommer med strategisk og skalerbar bruk av kunstig intelligens. Samtidig åpner slik bruk av «skygge-IT» hos de ansatte for større risiko knyttet til datasikkerhet, sier administrerende direktør i Microsoft Norge, Kristine Dahl Steidel.

Blant ledere som har svart på undersøkelsen er det stor enighet om at KI er viktig for å være konkurransedyktige. Det svarer 79 prosent. Likevel er over 60 prosent av ledere bekymret for at selskapene deres mangler visjoner og tydelige planer for kunstig intelligens.  

Microsoft-direktøren er tydelig på at dette må på plass for å lykkes med teknologien.  

- Først når bedrifter knytter KI-bruken til forretningsprosesser, mål, retningslinjer og daglig drift, vil de ikke bare overleve – men også blomstre.  

Samtidig peker rapporten på at ledere som er svært godt kjent med kunstig intelligens, ser på potensialet i teknologien som like transformativt som overgangen fra skrivemaskin til datamaskin.   

41 prosent av disse lederne forventer å omstrukturere bedriftens forretningsmodell fra grunnen av – og basere den på kunstig intelligens – i løpet av de neste fem årene

Du kan lese mer om undersøkelsen her.