I 2011 fikk daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, æren av å klippe den digitale snoren og registrere seg som Digipost-bruker. Den digitale postkassen ble etablert av Posten Norge – og var den første av sitt slag.
- I dag har Digipost tre millioner registrerte brukere som bruker Digipost-appen til å lese post. Og denne uken fjernes det gamle Digipost-ikonet for å gjøre plass til den nye app-logoen, sier Daniel Vazquez, kommunikasjonsansvarlig for Digipost, til Kampanje.
Digipost-ikonet byttes ut med Posten-logoen på hvit bakgrunn.
- Digipost er et produkt av Posten Bring, og derfor er det viktig at vi tydeliggjør hvem som eier og er avsender av Digipost. Vi har faset ut det gamle ikonet på andre flater, og appen er siste steget i denne prosessen. De fleste vet at Digipost leveres av Posten Bring, men tjenesten kan av enkelte bli oppfattet som en offentlig postkasse. Nå ønsker vi å gjøre det enda tydeligere at dette er en tjeneste levert av Posten Bring, og den brukes av både offentlige og private avsendere. Vi har per i dag mer enn 25 000 registrerte avsendere, hvor de fleste er private virksomheter.
Fredag byttes Digipost-logoen ut etter 13 år. Postkassen fra 2011 byttes ut med Postens logosymbol på hvit bakgrunn, og blir en del av Postens merkevarehierarki, forklarer Daniel Vazquez, kommunikasjonsansvarlig for Digipost. Foto: Posten Bring/ Håvard Jørstad
- Det er fint at det endelig blir likt i alle flater
Vazquez trekker også frem at Postens omdømme som en fordel med å samle den digitale postkassen under Posten-paraplyen.
- Posten har et sterkt omdømme, og det fordelaktig å tydeliggjøre at vi er en del av Posten, dersom noen skulle tvile på det. Samtidig er det viktig å nevne at Digipost som tjeneste også har et sterkt omdømme, og at folk har tillit til at vi ivaretar deres behov for sikker kommunikasjon. Det er vi stolte av.
I den siste Traction-målingen fra PR- og kommunikasjonshuset Apeland, er Posten inne på topp ti-listen over virksomheter som har landets beste omdømme, viser den siste oversikten.
Appen er den eneste flaten som gjenstår før den gamle logoen kan kalles historie.
- Det er fint at det endelig blir likt i alle flater, ettersom dette er en endring som vil merkes for våre tre millioner brukere.
Noe merkevaresjef Cato Geertsen stemmer i.
- Denne soliditeten er selve grunnfjellet i vår merkevarestyrke. Vi jobber hele tiden med å fremstå konsekvent og opptre med en sterk merkelikhet i alle møtepunkt. Derfor er det også nå naturlig at appikonet endres til Postens logosymbol og navnetrekk på hvit bakgrunn, men samtidig beholder tjenestenavnet Digipost.
Merkevaresjef Cato Geertsen sier det er naturlig at appikonet endres til Postens logosymbol. - Denne soliditeten er selve grunnfjellet i vår merkevarestyrke. Foto: Posten Bring/ Oscar Røykenes
- Det var uheldig
I tillegg til nytt visuelt uttrykk er det også gjort en rekke justeringer for bedre brukervennlighet. Klage-saken mot Posten i 2022 satt i gang et målrettet arbeid for å forbedre brukeropplevelsen betydelig.
- Det var uheldig, og skyldtes at vi ikke hadde løst oppgaven riktig, slik at brukervennligheten for svaksynte var for dårlig, forklarer Vazquez
Bruddet i klagen gikk på diskriminering for funksjonsnedsettelse innen universell utforming. Posten rettet opp og gjorde nødvendige endringer så raskt de ble gjort oppmerksomme på klagen.
- Vi har alltid vært sterke på sikkerhet, men vi var nok ikke gode nok på brukervennlighet og universell utforming før 2022. Klagen fra Diskrimineringsnemda ble en vekker for oss. Derfor har vi prioritert UU (universell utforming) og UX (user experience, brukervennlighet), og jobber nå mye mer systematisk for å bedre opplevelsen av våre tjenester.
Digiposts UX-ere har gjort en rekke grep for å gjøre appen enklere i bruk for å navigere og generell funksjonalitet.
- Vi har gjort omfattende arbeid rundt dette og det er derfor gledelig å se i våre målinger at kundetilfredsheten for appen stadig blir høyere og at den oppleves enklere å bruke. Det er vi veldig godt fornøyd med og vi håper at ikon-endringen er med på å symbolisere Digipost sin modernisering etter 13 år.
Kommentér