Alex Pearlman ga opp drømmen om å bli standupkomiker på fulltid for nesten ti år siden, og byttet ut scenen med et kontoravlukke for å jobbe med kundeservice. Så begynte han å publisere vitser og kommentarer om popkultur og politikk på Tiktok. Litt over 2,5 millioner følgere senere, har han sluttet i kontorjobben og skal turnere over hele USA.

Pearlman er en av mange tiktokere, altså personer som lager og publiserer videoer på Tiktok, som er frustrert over lovforslaget som har blitt vedtatt i Representantenes hus.

Blir forslaget også vedtatt i Senatet, kan det føre til at Tiktok blir forbudt i USA – dersom ikke den Kina-baserte eieren Bytedance selger sin eierandel.

Dialog og fellesskap
Tiktokerne mener at et forbud vil gå utover utallige mennesker og bedrifter som er avhengige av Tiktok for å tjene penger, samtidig som de argumenterer for at Tiktok har blitt en uovertruffen plattform for dialog og fellesskap.

Pearlman sier at Tiktok har endret livet hans fullstendig. Nå kan han leve ut drømmen, forsørge familien – i tillegg til at han fikk muligheten til å tilbringe de første tre månedene av sitt barns liv hjemme. Kundeservicejobben hans tilbød kun pappapermisjon i tre uker, og bare to av dem var betalt.

- Jeg tar ikke noe for gitt på denne appen, fordi det har vært så overveldende. Tiktok har vært drivverket for amerikanske sosiale medier de siste fire årene. Dersom Tiktok forsvinner, vil noe annet komme i stedet. Hvorvidt det blir bedre eller verre, har ikke Kongressen noe grunnlag for å vite, sier 39-åringen.

Bekymringer
Videoappen Tiktok ble lansert i 2016, og har blitt veldig populær de siste årene, med raskere vekst enn både Instagram, Youtube og Facebook.

Men myndigheter over hele verden har tatt ulike former for grep mot appen som følge av bekymringer knyttet til at brukerdataene ender opp i Kina, mulig undertrykkelse av innhold som er ugunstig for den kinesiske regjeringen, eller at plattformen kan være et propagandaverktøy for Kina – alle påstander Tiktok selv benekter.

Til dags dato har ikke amerikanske myndigheter lagt fram bevis som viser at Tiktok har delt amerikanske brukerdata med kinesiske myndigheter.

Enorm vekst
Lovforslaget som kan ende med et forbud mot Tiktok i USA, kommer etter at pandemien førte til en enorm vekst i digital markedsføring, fordi folk satt hjemme og konsumerte – og skapte – innhold i en fart og mengde som ikke er sett før.

Jensen Savannah, en 29-åring fra byen Charlotte, begynte å lage videoer på Tiktok da hun reiste rundt i North og South Carolina under pandemien. Nå jobber hun fulltid som innholdsskaper og tjener tre ganger så mye som hun gjorde da hun jobbet med telekommunikasjonssalg.

- «Influenser i sosiale medier» er nesten å anse som en ny versjon av radio- og TV-reklame. Du får mye mer for pengene der enn i tradisjonell markedsføring, sier Savannah.

Plattform
Tiktok blir også beskrevet som et slags digitalt utligningsmål, som gir marginaliserte grupper en plattform og muligheter.

- Jeg har alltid hatt Twitter, jeg har hatt Facebook, jeg har hatt Instagram. Men Tiktok var den første plattformen der du kan finne noen som ligner deg selv og representerer deg på hvilken som helst måte, sier Joshua Dairen, en 30 år gammel innholdsskaper fra Alabama. Han lager videoer på Tiktok om spøkelseshistorier, urbane legender og historie i delstaten.

Da han vokste opp, elsket han det overjordiske, men fant ikke mange i feltet med samme hudfarge som ham selv. Å bli eksponert på Tiktok har gitt ham jobber som å skrive frilansartikler og å bidra til dokumentarer om overjordiske hendelser og uløste mysterier. Appen ga også Dairen fleksibilitet og selvtillit til å åpne sin egen kafé, hvor han får besøk av fans hver dag.

- Å forby Tiktok skaper en farlig presedens for hvor mye makt myndighetene kan utøve, sier han.