- Det må settes en endelig stopper for selskapets katt- og mus-lek med europeiske myndigheter, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

I klagen, som er oversendt til ulike nasjonale datatilsyn, pekes det blant annet på hvordan sosiale medier-giganten bryter med lovpålagte krav om rettferdig behandling, formålsbegrensning og dataminimering.

- Meta har gjentatte ganger forsøkt å tåkelegge hvordan de bryter med brukernes rett til personvern, nå sist med sin «si ja eller betal-modell». Det er på høy tid at europeiske myndigheter setter ned foten for hvordan selskapet opererer, sier fagdirektør Finn Lützow-Holm Myrstad.

Organisasjonene mener at dette i praksis innebærer å tvinge brukere til å betale for eget personvern, da brukere som ikke har noe imot reklame, kan fortsette å bruke de sosiale mediene gratis.

De mener selskapet bryter med EUs personvernregler gjennom sin datainnsamling, og kritiserer også selskapets nylansering av betalt og reklamefrie Facebook- og Instagram-abonnementer i Europa, som Meta sier har som mål å etterleve nye EU-regler.

Meta eier blant annet Facebook og Instagram, som begge har over 250 millioner europeiske brukere. I 2018 trådde personvernforordningen GDPR i kraft i EU og i Norge. Forordningen stiller en rekke krav, blant annet knyttet til hvilke personopplysninger som kan behandles og hva informasjonen kan brukes til.