I sommer skrev Kampanje om gründerduoen Jonas Klafstad og Even Dalen som ga seg i Busy, et timeførings- og planleggingsselskap de selv hadde gründet opp. Med det børsnoterte selskapet 24SevenOffice inn på eiersiden i Busy ville duoen gründe frem noe nytt, og lot 24SevenOffice ta over hele Busy-driften.

Duoens nye selskap fikk navnet Cobrief, og nå skal Dalen og Klafstad gjøre anbudsarbeidet til små og mellomstore bedrifter enklere.  Med seg på laget fikk de en tredje medgründer, Audun Wigum Arbo. Sammen har de utarbeidet en anbudsapp som baserer seg på den nye teknologien kunstig intelligens.

- Vi har de siste månedene pratet med over hundre selskaper i forskjellige bransjer, og vi ser at problemet med tungvinte anbudsprosesser ikke bare gjelder byråene. Selv om byråene kanskje står for flest antall i timer med ubetalt arbeid, gjelder dette også for andre bransjer, sier Even Dalen.

Les også: Gründere vil stressende byråkonkurranser til livs: - Dreper kreativitet

- Truffet en nerve
Jonas Klafstad sier flere byråer, som blant annet Trigger, Neue Design, Spoon og NoA har tatt i bruk appen.

- Vi har virkelig truffet en nerve her, og timingen har vært eksepsjonell med tanke på kunstig intelligens-rushet som nå pågår. Det er mye offentlig tilgjengelig data i anbudsmarkedet, og når man kombinerer dette med tolkning av anbudsdokumenter og alle mulighetene som ligger i kunstig intelligens, kan man virkelig skape noe helt nytt og unikt, sier han.

Les også: Reagerer på «omfattende» byråkonkurranse: - Ville gått utover betalende kunder

- Skaper utfordringer
Seriegründerne forteller at mange bedrifter ikke engang vet om mulighetene for å delta i anbudskonkurranser, og at prosessene bak er for komplekse, noe som begrenser deltakelsen.

- Manglende standardisering i anbudsdokumenter og for mye fokus på pris istedenfor kvalitet og innovasjon, sammen med oppdragsgiveres mangel på fagkompetanse og overkompliserte krav, skaper utfordringer spesielt for små og mellomstore bedrifter, sier Dalen.