Gruppen «Design mot bomber» har mobilisert til en fredfull solidaritetsmarkering og salgsutstilling førstkommende onsdag i Grafills Hus i Møllergata i Oslo. Alle inntektene går til Leger uten grenser og deres humanitære arbeid i Palestina.

- Det hele begynte over en veldig frustrert telefonsamtale, forteller Thale Kannert Håmo, til Kampanje.

Sammen med Fredrik Melby står hun bak initiativet som mer enn 500 designere har stilt seg bak.

- Hver eneste dag regner det bomber over barn som blir drept. Vi er begge foreldre og tenkte at det må være noe vi kan gjøre. Begge jobber som designere og vi bestemte oss for å lufte frustrasjonen i en chatgruppe med kolleger på tvers av byråer og arbeidssted.

Står sammen
I løpet av natten hadde gruppen gått fra to til nesten 500 medlemmer som ønsket å bidra.

- Det har vært en enorm oppslutning og folk er ivrige med å donere arbeid som skal selges. Det er fantastisk å kjenne på alt engasjementet fra alle som vil hjelpe til. 

Melby og Håmo jobber begge innen design, og hun er tydelig på at dette initiativet ikke representerer et byrå eller en arbeidsplass. Det er et samlet designmiljø som stiller seg sammen med et ønske om å hjelpe til.

- Vi har latt oss inspirere av andre som har løftet frem lignende initiativer - og tanken vår var at vi også hadde lyst til å bidra med noe. 

- Målet er ikke mest mulig penger
Etter en avstemning ble det bestemt at pengene skal gå til Leger uten grenser. Målet er å samle inn penger - men ikke mest mulig.

- Det viktigste er at vi klarer å selge så mye som mulig. Vi har fått inn ulike trykk, fotografier, plakater og møbler - så det er stor variasjon. Vi håper selvfølgelig at vi selger mest mulig, men målet er ikke mest mulig penger. Det høres kanskje rart ut, men i den tøffe økonomiske tiden vi lever i, er det viktig for oss å være inkluderende. Dette er ikke et politisk arrangement og det skal være tilgjengelig for alle som har lyst til å gi sin støtte. 

I tillegg til fulltidsjobber er det hektiske dager før salgsutstillingen skal stå klar på onsdag.

- Vi har bare møtt velvilje og positivitet - og hadde ikke klart dette uten folk som stiller opp frivillig. Folk har vist så mye engasjement at vi nesten har måttet si stopp til folk som tar kontakt for å levere sine bidrag. Vi aner jo ikke hva vi lander på eller hvordan dette kommer til å gå, men det føles i hvert fall bedre å gjøre noe enn å bare sitte og scrolle i dårlige nyheter.