I går lanserte verdens ledende AI-selskap en ny fremtid for ChatGPT.
Med OpenAIs siste nyhet GPTs kan vi nå skape unike versjoner av ChatGPT, skreddersydd til spesifikke oppgaver. Hva med en bot som forhandler lånerenta for deg, forklarer reglene i brettspill eller hjelper deg med matteleksa? Alt er mulig med med GPTs og du trenger ikke lengre være ingeniør for å komme i gang.
Vi fikk allerede hint om en ny «app-store» da OpenAI lanserte Plugins i mai tidligere i år. Med Plugins kunne ChatGPT hente begrenset informasjon fra internett ved å koble seg til offentlige datakilder. Et viktig steg for å gi ChatGPT tilgang på oppdatert og relevant informasjon, men datakildene i seg selv var ikke nødvendigvis så nyttige når chatboten ikke mestret å bruke de. En generell chatbot som ChatGPT er enestående til oppgaver som involverer å skrive, redigere, oppsummere eller behandle tekst. Nye GPTs tar denne enorme språkforståelsen, men snevrer ned oppgavene for å lage presise chatboter som mestrer mer spesifikke operasjoner.
Med over 100 millioner aktive daglige brukere skaper OpenAI nå et etterlengtet økosystem rundt ChatGPT. I tillegg til aktive brukere er alle slike økosystem også avhengig av innhold. Derfor har OpenAI lovet profit-sharing med populære apper på plattformen - ikke så ulikt markedsplassene vi allerede kjenner fra Apple og Googles app-store. Men med GPTs trenger du ikke være programmerer eller app-utvikler for å være hjernen bak den neste store hitten på plattformen.
Se for deg å chatte med Harry Hole om hans neste sak i stedet for å lese synopsiset på baksiden av boka, eller å kunne sende et bilde av lampene på wifi-ruteren og la en chatbot trent på bruksanvisninger løse feilen for deg. Mulighetene med GPTs er mange, særlig når man ser det i sammenheng med hele Open AIs voksende teknologi portefølje, som inkluderer AI-modeller innen tekst-til-tale, computer-vision og bilde-generering.
Vi snakker kanskje om en av de største demokratiseringene av teknologi siden Apple byttet ut tungvinte terminaler med et grafisk brukergrensesnitt. For i motsetning til det forrige App-store «rushet» vi så rundt 2010-talletet så kan nå hvem som helst skape apper til ChatGPT.
GPTs utvikles nemlig ikke ved å skrive kildekode og det kreves ingen spesielle datakunnskaper. Hvem som helst med litt fantasi og et problem de ønsker å løse, kan nå skape sine egne intelligente chatbotter. GPTs skapes gjennom en naturlig samtale med kunstig intelligens og med muligheten til å laste opp PDF-er eller dokumenter for å gi den tilgang til spesifikk kunnskap og kompetanse. Trenger appen din å koble seg til en datakilde eller utføre kalkuleringer så kan boten til og med programmere seg selv ved hjelp av den innebygde «code-intepreter». Som utvikler kjenner jeg at det skjelver litt i fingrene.
Det hele resulterer i en chatbot som kan ta på seg unike personligheter, følge spesifikke instrukser og trenes på egne datasett. En chatbot du kan ha for deg selv, dele med venner og kolleger eller publisere til bruk for ChatGPTs 100 millioner daglige brukere.
Denne teknologiutviklingen åpner også mange muligheter for kjente merkevarer til å utvikle smarte AI-tjenester på toppen av sine eksisterende produkter og tjenester. Vi har allerede sett eksempler på dette hos selskaper som Expedia og Klarna, men nå er prosessen strømlinjeformet og utviklingskostnaden dramatisk redusert.
Jeg vil tro vi møter mange merkevarer i ChatGPT de neste månedene og det kan bli en spennende utfordring for merkevarene å finne ut av nettopp hvordan en personifisering av deres produkt skal snakke og oppføre seg. I Norge har vi allerede sett merkevarer som utforsker dette som Gildes kampanje for kunstig intelligens som elsker Ekte kokt skinke.
En ting er sikkert. I går ble vi alle apputviklere.
Kommentér