Joachim Svela har gått til en kreativ leder-stilling hos Sopra Steria. Svela har vært med på å bygge Frog Norge med 100 designspesialister, men forteller i en pressemelding at han nå ønsket å jobbe enda mer tverrfaglig og være enda tettere på de store samfunnsproblemene.

- Jeg elsker å bygge ting, og det å bygge kreative miljøer er det ultimate designoppdraget, sier Svela i meldingen.

Svela har bakgrunn som tjenestedesigner, arkitekt og forlegger. De siste seks årene har han vært Creative Director i Capgemini og bygget opp deres designbyrå frog Norge. Samtidig har han operert som direktør for Innovasjon, Strategi og Design i management-consulting miljøet Capgemini Invent.

- Nå skal jeg fråtse
På jobbintervjuet hos Sopra Steria droppet Svela å svare på case-oppgaven han hadde fått i forkant og la i stedet fram diktet «The Soldier and The Hunchback».

- Diktet består bare av et ! [utropstegn] og et ? [spørsmålstegn], og utfordrer hvordan man går verden i møte. Det kjentes feil å skulle legge ut om hva jeg ville gjøre i rollen som kreativ leder i Sopra Steria – jeg kjente jo ikke folka, miljøet og historien til selskapet, sier Svela og fortsetter:

- Derfor tydde jeg i stedet til lyrikk for å si noe om hvordan jeg ville grepet rollen an – med ydmykhet, nysgjerrighet og iver først, så kreativ selvsikkerhet og skaperkraft.

Og det virket. Rett før sommeren startet han som kreativ leder for tjenestedesign i Sopra Steria. Han deler rollen med Ida Noemi Vidal.

- Jeg er helt nyforelska. Folk her er utrolig profesjonelle og faglig dønn flinke. De brenner både for de store samfunnsspørsmålene og for de små faglige detaljene – for å gjøre samfunnet bedre, og for å gjøre et godt håndverk. Jeg føler meg helt hjemme her. Nå skal jeg fråtse og marinere i kulturen og i alle prosjektene vi jobber med, sier 41-åringen.

- Sjelden vare
Joachim skal også jobbe kreativt sammen med Anders Kunz, som leder designavdelingen i Sopra Steria, Creative.

- Joachim er rett og slett sjelden vare. Han er en ekte visjonær som forstår ansvaret vi som designere forvalter, og hva som kreves av oss kollektivt for å bygge et mer inkluderende samfunn – en del av gangen. Det han har fått til hos frog er imponerende, og vi gleder oss stort over å ha fått han ombord, sier Kunz.

Svela skal nå gjøre sitt for å samle designerne til å dra i samme retning.

- Her i Sopra Steria har vi friheten, ferdighetene og folka til å løse et hvilket som helst problem så lenge vi klarer å samle oss om det, og det er der jeg kommer inn - Jeg skal få de 120 designerne her ut i rømmegrøten og rampelyset. Jeg skal få hver enkelt til å skinne, og til å skinne der ute sammen, sier Svela.