Tidligere denne måneden lanserte Facebook-eieren Meta sin nye app Threads som ser ut til å ha som mål å bli en konkurrent til Elon Musks Twitter. Kort tid etter lanseringen tok Twitter-utfordreren Threads helt av. Kun syv timer etter lanseringen hadde appen ti millioner registreringer, i følge Mark Zuckerberg.  Og under én uke senere hadde appen fått 100 millioner registrerte brukere, og ble dermed tidenes raskest voksende app. Den tidligere rekorden var da OpenAI lanserte ChatGPT, som brukte to måneder på å runde 100 millioner brukere.

– Verden har aldri sett noe tilsvarende, har teknologiekspert Hans Petter Nygård Hansen uttalt til TV 2.

Kort tid etter at Meta lanserte Twitter-utfordreren truet Elon Musk med søksmål. En av Twitters advokater, Alex Spiro, kaller konkurrenten en kopi og sier at Twitter vil «tviholde på sine opphavsrettigheter».

Etter noen uker med braksusess ser det imidlertid ut til at engasjementet har falt for Metas Threads. 

Threads opplever at antall daglige aktive brukere har gått ned fra 49 millioner fra lanseringen 7. juli til 23,6 millioner 14. juli, skriver analysefirmaet SimilarWeb i en ny rapport. Rapporten er også omtalt av Engadget. I USA, som angivelig sto for det høyeste engasjementet, har bruken falt fra 21 minutter per dag til litt over seks minutter i samme tidsperiode.

Analysefirmaet advarer om at dataene kun er basert på Android-bruk av Threads, men funnene stemmer med data til andre selskaper, som blant annet markedsetterretningsfirmaet Sensor Tower, som rapporterer at Metas Threads opplever en tosifret nedgang i antall daglig aktive brukere og brukerengasjement siden lanseringen. 

SimilarWeb mener at frafallet var forventet. Threads ble lansert i et øyeblikk da mange Twitter-brukere søkte alternativer etter at Elon Musk satte nye begrensninger på hvor mange tweets en bruker kan få opp i løpet av en dag før man må betale. Threads er i tillegg knyttet til Instagram som gjør det veldig enkelt for brukere å registrere seg i den tekstbaserte samle-appen og beholde Instagram-brukernavnet sitt, samtidig som at man kan følge de samme kontoene på Threads som på bildedelingstjenesten. Appen mangler derimot flere grunnleggende funksjoner, inkludert en ikke-algoritmisk feed som ikke lett domineres av merkevarer og influencere.

I et Threads-innlegg på fredag forrige uke ​​antydet Instagrams toppsjef Adam Mosseri at selskapet ikke var spesielt fokusert på engasjementmålinger på dette stadiet.

- Vårt fokus akkurat nå er ikke engasjement, noe som har vært fantastisk, men å komme forbi den første toppen og bunnen vi ser med hvert nye produkt, og bygge nye funksjoner, forbedre ytelse og rangeringen, skriver han.

Selskapet arbeider også med problemer rundt spam. 

- Spam-angrep har tatt seg opp, så vi må stramme inn på ting som rategrenser, noe som vil bety mer utilsiktet begrensende aktive mennesker (falske positive), skriver Mosseri.