Torsdag kveld var noen av landets beste grafiske designere, illustratører og UX-designere samlet for å feire vinnerne av årets Visueltpris. Visueltprisen har eksistert siden 1993 og er en årlig konkurranse som premierer det beste innen grafisk design, illustrasjon, digital design, moving image og kreativitet og innovasjon i norsk design.

Prisen blir delt ut for 30. gang og deles ut av Grafill- norsk organisasjon for visuell kommunikasjon. Formålet med konkurransen er å hedre prosjektene og menneskene bak konseptene som skaper vår visuelle verden. I år kom det inn over 800 bidrag, og etter at ekpertjuryen med 25 fagutøvere hadde vurdert arbeidene ble det delt ut hele 45 gull og 106 diplomer. 

– Konkurransen viser at fagene har utviklet seg helt vanvittig de siste 20 årene. Digitaliseringen og de samfunnsoppdragene det byr på gjør dagens designere ganske så uunnværlige, sier Lene Renneflott, daglig leder i Grafill.

Rebecka Taule og Henrik Reistad i Try stakk av med den gjeve prisen «Best in show» for visualisering til dokumentarfilmen «A Trip to Infinity». Fagjuryen kaller det for «ett arbeid i særklasse».

I jurybegrunnelsen heter det at «A Trip to Infinity er en perfekt fremføring av et matematisk begrep. Arbeidet er presist, kontrollert og elegant på alle nivåer, fra komposisjon til tempo og animasjon. Animasjonen har et veldig vakkert uttrykk hvor sirkler og tallrekker vises i et flott samspill med forklaringen til engasjerte matematikere i dokumentaren. Matte er vakkert når det blir visualisert på denne måten».

I år bestemte juryen seg for å dele ut to spesialpriser, den splitter nye bærekraftprisen «Den grønne» og «IxDAs hederspris». Begge prisene gikk til designbyrået Heydays for investeringsappen «Moniflo» og podcast-tjenesten «Nomono» . 

- Moniflo er vinner av den aller første Grønne Visueltprisen fordi den ved å bruke tydelig designgrep og godt håndverk klarer å tilgjengeliggjøre investeringer for grasrota, står det i juryebegrunnelsen. 

I tillegg ble det delt ut en ærespris som gikk til fagillustratøren, Kari C. Toverud for hennes arbeid med informative medisinske illutrasjoner. Gjennom 40 år har hun laget informative illustrasjoner for en rekke oppdragsgivere, inkludert forlag, medisinske tidsskrifter, leger, reklamebyråer og farmasøytisk industri. I går mottok hun Klassikerprisen 2023 for sin livslange innsats for faget. Prisen ble første gang delt ut i 2002.

- Årets vinner av klassikerprisen er helt unik i sitt fag. Hun er den høyest kvalifiserte medisinske illustratøren i Norge og en av et fåtall sertifiserte spesialister i verden. Det krever høy kompetanse, presisjon og teknisk tilnærming å illustrere menneskekroppens mange intrikate systemer. Vi er stolte over å være et av ytterst få land i Europa som har en internasjonalt anerkjent medisinsk illustratør, sier juryen.