Kronikkforfatteren opplyser om at Google betalte hans flyreise og opphold, men at det ikke er lagt noen føringer på hva forfatteren sier eller skriver.

Alle snakker om er kunstig intelligens. AI-krigen, KI-krigen eller krigen om hvem som skal sitte igjen med det digitale verdensherredømmet etter at den kunstige intelligensen har blitt en del av alt og alle, er for alvor i gang. Microsoft, som har historie for å være litt for sent på perrongen, har i stedet satt seg nærmest i KI-lokomotivet med sine investeringer i OpenAI og integrasjon av ChatGPT-teknologien i både søkemotoren Bing og nettleseren Edge. Integrasjoner som går rett i strupen på forretningsmodellen til Google. 

Derfor var også spenningen stor og forventningene enda større til hva Google sin leder for kunstig intelligens, Prabhakar Raghavan, skulle presentere under «Live from Paris»-eventet 8. februar. Et event Google hadde invitert meg til å overvære, og hvor Raghavan gjorde sitt beste for å forsikre publikummet i Paris og resten av verden via internett, at Google er å regne med i fremtiden også, selv etter 25 år som verdens dominerende søkemotor-aktør.

Et par timer før Google åpnet auditoriet, gikk jeg meg en tur ned til Louvre, hvor jeg fant frem min Apple iPhone, plasserte den i en medbrakt tripod og knipset et bilde av meg selv, via selvutløseren på min Apple Watch Ultra. Et fint bilde tenkte jeg, og delte det på min Facebook-profil. I løpet av kort tid ble det dannet en slags konsensus i kommentarfeltet om at bildet var et falskt.

- Er du sikker på at du er i Paris, spurte blant annet den tidligere sjefen for Meta-kontoret i Norge.

- Jeg stoler ikke på at noe av det du legger ut er ekte, skrev en annen.  

På rekordtid har kunstig intelligens, brukt til å lage bilder og illustrasjoner som ser helt ekte ut, blitt så vanlig at vi ikke lenger kan vite med sikkerhet om det vi ser er ekte eller ikke. Og det er ikke en heldig utvikling. Ikke gjelder det kun bilder heller, for med ChatGPT har det ikke bare blitt vanskelig å vite om det er et menneske som har skrevet teksten du leser, men også om det du leser er sant. Utviklingen av kunstig intelligens går så raskt og kan skape utfordringer verden aldri har opplevd, hvis ikke utviklingen er trygg, ansvarlig og bærekraftig. Og skal vi forsikre oss om at det skjer, må vi få på plass etiske retningslinjer og gjennomtenkte reguleringer. Det vil være avgjørende for hvordan mennesker og maskiner i økende grad skal kunne «leve» side om side i et stadig mer digitalisert samfunn.

Da «Live from Paris»-eventet var over ble jeg sittende igjen med en følelse av skuffelse. Jeg hadde forventet at Google skulle kline til med deres generative tilsvar på ChatGPT. I stedet brukte Raghavan og flere andre Google-ansatte mye tid på å forklare hvordan kunstig intelligens i økende grad vil bli integrert inn i kjente Google-tjenester som søk, Lens og Maps. Først trodde jeg det handlet om å maksimere stemningen og forventningene til hva som egentlig skulle avdukes. Litt sånn «one more thing» som Apple hadde blitt så kjent for under Steve Jobs ledelse. Og Bard, navnet på Google sin chatbot-konkurrent til ChatGPT, ble nevnt og et par eksempler på dens bruk og intelligens ble også demonstrert. Men ikke noe mer. 

Les mer:  - AI kan ta knekken på Google

Ingen offentlig lansering. Ikke engang en dato (eller måned) for når Bard blir tilgjengelig for allmenheten. 

I stedet fikk vi vite at «kameraet er vårt nye tastatur» og at Google Lens blir brukt over ti milliarder ganger hver måned. Til sammenligning blir for øvrig tastaturet vårt brukt ti milliarder ganger daglig til å google. Og for noen år siden var det mange, Google inkludert, som mente at stemmen vår var det nye tastaturet og at over 50 prosent av alle søk ville skje over en smarthøyttaler. Slik ble det ikke. 

Det var først en liten stund etter at «Live from Paris»-eventet var avsluttet at skuffelsen min var borte. Følelsen begynte å avta etter at jeg hadde spurt Prabhakar Raghavan om hvordan de ville integrere annonser inn i KI-tjenestene. Raghavan, som gjentatte ganger i løpet av «Live from Paris», hadde sagt at de ville kjempe for å utvikle kunstig intelligens som er trygg, ansvarlig og bærekraftig», svarte at Google ikke ville kompromisse annonseinntekter med verken sannheten eller brukeropplevelsen. 

Nå kunne det selvsagt være at svaret var innøvd og en måte å fremstå offensiv mens man egentlig var litt defensiv fordi OpenAI hadde tatt dem på senga. Da er det viktig å huske på at Google utviklet Transformer-teknologien som OpenAI og alle andre Generative KI-boter baserer seg på i dag. I tillegg er det også gått et par år siden Google presenterte Lamda, som var deres nevrale språkmodell. Årsaken til at den ikke har blitt lansert ennå, skyldes det som gang på gang ble nevnt under eventet; at Google vil kjempe for å utvikle kunstig intelligens som er trygg, ansvarlig og bærekraftig. 

Det er kanskje litt kjedelig der og da, men nå som bakoversveisen fra de første ChatGPT-opplevelsene har gitt seg litt, har vi også lært at OpenAI sin generative kunstige intelligens ikke alltid er til å stole på. Ikke bare forteller den usannheter, men den fortrenger også fakta, hvis den «tenker» (les: er programmert) det er politisk korrekt (les: woke) å gjøre. Og på toppen av det er det forholdsvis enkelt å manipulere ChatGPT til å skrive ut direkte løgner. Når ChatGPT i tillegg ikke gir deg noen kilder å forholde deg til, bør du være veldig forsiktig med hvordan du forholder deg til den teksten du har mottatt. 

Da er det kanskje bedre å vente litt, som Google gjør, til de vet at det både er trygt og ansvarlig og uten at det kompromisser med verken sannheten eller brukeropplevelsen. Og selv om Google kanskje blør litt nå, og narrativet i mediene og i teknologimiljøet handler om at «Google is dead», har historien gjentatte ganger demonstrert at det ikke alltid er så farlig å ikke være først ute med det siste. Og det mistenker jeg at Google også er klar over. I likhet med gamle søkemotorer som Yahoo, Alta Vista og diverse andre som ikke så mange husker i dag, og enda flere aldri har brukt. Det er heller ikke gitt at transformer-teknologien vil være akkurat den medisinen både Microsoft Bing og Microsoft Edge trengte for å kunne bli en reell utfordrer til Google Søk og Google Chrome. Og det til tross for at ChatGPT har vokst fra null til over 100 millioner brukere på skarve to måneder. Samtidig er det også viktig å ikke glemme at søk er så mye mer enn tekst. Det demonstrerte Google også til gangs under «Live from Paris»-eventet. 

Om ikke annet har teknologiutviklingen de siste månedene forhåpentligvis fått øynene våre opp for at avstanden mellom science fiction og science fact bare blir kortere og kortere. Men for å hindre at ikke science fact ender opp som science fake, er det avgjørende at både utviklingen og adopteringen av kunstig intelligens er trygg, ansvarlig.