Bakgrunnen er at «det foreslåtte oppkjøpet kan redusere konkurransen i markedet for distribusjonen av konsoll- og PC-spill, samt distribusjon av operativsystemer,» heter det i en uttalelse fra kommisjonen.

I januar kunngjorde Microsoft at de skulle kjøpe opp Activision Blizzard i en avtale verdt 69 milliarder dollar – drøyt 700 milliarder kroner. Målet var å skape verdens tredje største spillselskap etter omsetning.

Activision Blizzard er i seg selv et resultat av Activisions oppkjøp av Blizzard tilbake i 2008. Activision er kjent for spillserier som Call of Duty, mens Blizzard vokste seg store på serier som Warcraft og StarCraft.

I hovedsak er EU-kommisjonen bekymret for at Microsoft kan begrense tilgangen til Activision Blizzard-spill til sine operativsystemer og spillkonsoller. Microsoft har avvist bekymringer om at konsernet for eksempel kan begrense Call of Duty-spillene til Xbox-konsoller, og hevder det ikke gir økonomisk mening å stenge markedet for Playstation-brukere.