Too Good To Go er mest kjent for appen sin som fungerer som en markedsplass for mat fra restauranter, kafeer og butikker som ellers ville blitt kastet. Nå vil de også redde mat hjemme hos folk, og det har resultert i et samarbeid med innovasjonsselskapet Æra. De fikk oppgaven med å dykke ned i forbrukeres atferdsmønstre og deretter bruke innsikten til å skape et kreativt konsept.

Ifølge Too Good To Go står forbrukere for halvparten av matsvinnet i Norge og i snitt kastes hver tiende handlepose rett i søpla.

- Vi hjelper først og fremst bedrifter med å redusere matsvinn gjennom appen vår, men vi kunne ikke stå å se på at forbrukere kaster såpass mye mat hjemme. For å forstå hvordan vi kan påvirke dem til å kaste mindre mat, måtte vi gå grundig til verks, og koblet på Æra, sier Annika Asté, markedsdirektør i Too Good To Go i Norge.

Andreas Kalleberg, grunnlegger i Æra, kaller det for et meningsfullt oppdrag.

- Vi fant ut at mange ender opp med å kaste mat når de lurer på om den fortsatt er holdbar. Samtidig viste det seg at det ofte bare er en liten påminnelse som skal til for at vi sjekker én gang til og kanskje spiser opp restene. Mange matvarer har jo mye lenger holdbarhet enn man skulle tro, sier Kalleberg.

Ved hjelp av «nudging» ville de i samarbeid med sentrale aktører i matbransjen oppfordre folk til å bruke opp all maten med matreddertips på produktemballasen til forskjellige matvarer.

Matvett, Spis opp maten og Scandza har også vært involvert i konseptutviklingen. Torny & Ingrid har bidratt til utformingen av tekstene til matredder-tipsene.

- Matvett har vært rådgiver når det gjelder matsikkerhet. Det er jo ikke bare å la kreativiteten løpe løpsk. Alle tipsene skal være ufarlige og kvalitetssikret. Videre har Spis opp maten bidratt med kunnskap om hva folk faktisk lurer på, mens Scandza har gitt råd om emballasjedesign og hva som er mulig å få til rent trykkteknisk, sier Asté.

I første omgang kommer merkene på brød fra Bakehuset, syltetøy fra Lerum, egg fra Prior og ost fra Synnøve Finden.

- Vi er veldig stolte av resultatet og glade for at så kjente aktører i matindustrien ønsker å bruke innflytelsen de har på folk flest til noe positivt. Vi håper at enda flere bedrifter blir med i tiden fremover, sier Asté.

Annika Aste.jpg
Øker synligheten: Too Good To Go tar steget ut fra mobiltelefonen til butikkhyllene og kjøleskapet med sitt nye initiativ. Her er markedsdirektør Annika Asté.